Србија и Балкан

Вјоса Османи прети: Ускоро институционалне мере против Српске листе

Најава потеза долази само неколико дана после оптужбе Приштине да је потпредседник Српске листе Милан Радоичић означен као вођа терористичке групе у селу Бањска на северу
Вјоса Османи прети: Ускоро институционалне мере против Српске листе© Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

Вјоса Османи, председница тзв. Косова најавила је синоћ у интервјуу РТК да ће "ускоро бити донете институционалне одлуке против Српске листе". Председница тзв. Косова није међутим у емисији прецизирала какве ће одлуке и против кога бити донете.

Најава Османи долази неколико дана пошто су власти и медији у Приштини означили и оптужили потпредседника Српске листе Милана Радојичића као "вођу терористичке групе" у селу Бањска на северу Косова и Метохије.

Османи је, како јутрос преноси портал "Коссев", рекла да је "након терористичког акта у Бањској, где је херојски погинуо водник Африм Буњаку, несумњиво јасно да га је режирао и организовао Београд, са намером да дестабилизује Kосово и читав регион". Она је позвала и на "јединство у земљи", како би се супротставили "оваквим поступцима" за које је оптужила Србију. 

Вјоса Османи рекла је и да "Kосово заједно са Сједињеним Америчким Државама треба да припреми нацрт статута Заједнице општина са српском већином", и додала да Споразум о нормализацији односа – који су Kосово и Србија постигле раније ове године – није "савршен" за Kосово, већ је међународна обавеза.

"Треба да седнемо са САД, да припремимо наш нацрт, нацрт Републике Kосово. У почетку само са САД, мислим да је ово решење, да седнемо са нашим партнерима у САД, да америчком државном секретару Ентонију Блинкену представимо наш нацрт, који је у складу са Уставом Kосова, у складу са одлуком Уставног суда, у складу са писмом бивше шефице дипломатије ЕУ Федерике Могерини које гарантује да неће бити извршних овлашћења и у складу са писаним америчким ставом од стране Дерека Шолеа и изасланика Вашингтона за западни Балкан Габријела Ескобара, који појашњавају да ће такво тело бити координационо тело, без извршних овлашћења", рекла је Османи за РТK.

Иначе, годинама уназад, Српска листа на свим изборима у српским срединама на Косову и Метохији редовно осваја више од 90 посто гласова Срба.

 

 

image