Србија и Балкан

Скандалозна одлука суда за злочине ОВК: Тужилаштво у Хагу забранило назив Косово и Метохија

Случај који је претходио скандалозној одлуци је да се Сефер Гоџули увредио, јер је један од двојице службеника тужилаштва, читајући документ, изговорио Косово и Метохија
Скандалозна одлука суда за злочине ОВК: Тужилаштво у Хагу забранило назив Косово и Метохија© Tanjug/AP Photo/Peter Dejong

"Погрешили смо и нећемо више", овако се тужилаштво Специјалног суда за злочине на тзв. Косову, са седиштем у Хагу, уплело и покушало да се извуче из потпуно апсурдне ситуације, дозвољавајући да им Албанац који је позван на информативни разговор држи лекције о томе да ли се правилно каже "Косово" или "Косово и Метохија", пишу "Новости".

Овај случај догодио се када се Сефер Гоџули увредио, јер је један од двојице службеника Тужилаштва, читајући документ, изговорио Косово и Метохија.

То је био повод да се обрати омбудсману суда Пјетру Спери, који је надлежан за заштиту права свих који су под капом ове институције.

Саслушани Гоџули је навео да је "употреба наведеног израза за републику Косово изузетно увредљива, јер се у Србији тај израз користи када се о републици Косово говори на погрдан начин".

Из Тужилаштва је стигао одговор да је "израз Косово и Метохија коришћен грешком", да се неће поновити, те је тако Метохија практично забрањена у судском речнику!

Случај је закључен тако што је омбдусман одлучио да одбије притужбу, јер се тужилаштво обавезало да неће користити "Косово и Метохија", наводе "Новости".

Тужилаштво је истакло да тај израз не користи у својој редовној пракси, формуларима и документима. Обавестило је омбудсмана да је предузело више корака да би се открило како је дошло до "грешке" и спречило да се она понови.

Назив јужне покрајине, Косово и Метохија, налази се у Уставу Србије, а Албанци стално стално покушавају да уклоне "Метохију". Од 2012. године, власти у Приштини су забраниле и регистрацију партија које у називу имају ту реч, под образложењем да је то супротно уставу "Косова".

Метохија значи "земља под управом манастира" и потиче од грчке речи метох, а Албанцима боде очи, прво јер је део званичног назива српске покрајине, а друго јер је симбол вековног, српског, православног, хришћанског наслеђа на том простору.

Простор од Пећи до Призрена се географски назива Метохија управо због бројних манастирских метоха који су се овде налазили у средњем веку, а посебно од 12. до 15. века, и пада под Османско царство. 

Дечанска метохија и њене међе се детаљно помињу у Дечанској оснивачкој повељи краља Стефана Дечанског 1330. године, и протезала се чак и на просторе данашње северне Албаније и простор око Плавског језера у Црној Гори.

image