Србија и Балкан

Додик: У Босни и Херцеговини нема ни п од права

На данашњем састанку лидера парламентарних странака које чине већину на нивоу БиХ није постигнут договор у вези са Судом БиХ
Додик: У Босни и Херцеговини нема ни п од права© TANJUG/ FOTO SRNA/ bg

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Сарајеву да је у БиХ потребно више уважавања и да је недопустиво било чије уплитање у законодавство у БиХ.

Он је то рекао на конференцији за новинаре након састанка лидера парламентарних странака које чине већину на нивоу БиХ.

"Након данашњег састанка, мислим да смо даље у вези са питањем Суда БиХ, него што смо били пре три месеца", рекао је Додик.

Како је рекао, ниједна пресуда Суда БиХ, са становишта права, није одржива и да је немогуће у правној пракси да и прво и друго одељење Суда БиХ буде формирано на истом месту.

"У БиХ одавно нема ни п од права и свако ко покушава да прича нешто о праву у БиХ апсолутно је смешан. У БиХ треба више уважавања", рекао је Додик.

Додик је рекао да на данашњем састанку није постигнут договор о закону о Суду БиХ и да је донекле усаглашен закон о спречавању прању новца и терористичких активности.

"Данас смо чули да бошњачка страна није ни за Апелационо одељење, већ за неки облик суда, што значи да се нисмо договорили. Ми сматрамо да седиште Апелационог одељења треба да буде у Бањалуци, партнери из ФБиХ да би требало да буде на некој другој локацији у Републици Српској", рекао је Додик, додавши да састанак није дао резултат.

Он је рекао да су поменута два закона разматрана "у пакету", али да се нису усагласили и да зато није постигнут договор. Додик је рекао да је ово био кључни састанак, али да изостанак договора указује да следећи састанак неће бити могућ.

"Ако је Бањалука људима из ФБиХ спорна, онда они негирају државност и све остало. Ако је Бањалука недостојна да би била седиште неког органа, онда је то неко друго питање и улази у сферу психолошког", истакао је Додик.

image