Србија и Балкан

Завршени састанци у Бриселу, Вучић: Србија не може да прихвати независност "Косова"

Званичници Европске уније и Француске, Немачке и Италије покушавају да изврше притисак на представнике Београда и Приштине
Завршени састанци у Бриселу, Вучић: Србија не може да прихвати независност "Косова"© FOTO TANJUG/ STR/ bg

Одвојени састанци председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија са европским званичницима су завршени након више од шест сати.

Председник Србије Александар Вучић у обраћању медијима саопштио је да је Србија у Бриселу јасно рекла да жели да се примене сви потписани споразуми, од Основног споразума из 2013. године, до споразума који су касније постигнути у Бриселу и Охриду.

"Увек смо само једну ствар истицали, која је позната од почетка - Србија не може да прихвати независност Косова или чланство Приштине у Уједињеним нацијама, али да смо спремни да испуњавамо договорено", рекао је Вучић након састанака.

Заједнички састанак Вучића и Куртија није се догодио, упркос жељи европских лидера, који су у току дана позвали на наставак дијалога и деескалацију ситуације на КиМ.

Вучић се у току дана састао са председником Европског савета Шарлом Мишелом, шефом дипломатије ЕУ Жозепом Борељом, специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком, као и са канцеларом Немачке Олафом Шолцом, председником Француске Емануелом Макроном и премијерком Италије Ђорђом Мелони. Одвојене састанке са европским званичницима и лидерима обавио је и премијер привремених приштинских инсититуција Аљбин Курти.

  • 26. окт 2023 • 21:04

    21:04

    Вучић: Србија не може да прихвати независност "Косова"

    Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је Србија у Бриселу јасно рекла да жели да се примене сви потписани споразуми, од Основног споразума из 2013. године, до споразума који су касније постигнути у Бриселу и Охриду.

    "Увек смо само једну ствар истицали, која је позната од почетка - Србија не може да прихвати независност Косова или чланство у Уједињеним нацијама, али да смо спремни да испуњавамо договорено", рекао је председник Србије.

    Опширније прочитајте ОВДЕ.

  • 19:53

    Шести сат састанака у Бриселу

    Састанци о Косову и Метохији у Бриселу, на којима учествује председник Србије Александар Вучић, ушли су у шести сат.

    И даље трају разговори у различитим форматима и још нема информација када би могло да се очекује да они буду завршени, јавља дописник РТС-а.

    Како РТС сазнаје у дипломатским круговима, на столу у Бриселу су, између осталог, план о следећим корацима у примени постигнутих договора, као и план за Статут Заједнице српских општина који је најављен као модеран, европски план статута.

    Иако је најавио да би могао да се врати на састанак, европски комесар за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ није се вратио у хотел, у близини седишта службе ЕУ за спољне послове, у којем се састанци одржавају.

    У току је састанак са Мирославом Лајчаком.

  • 18:46

    Дрецун: Не верујем да ће данас у Бриселу бити постигнут договор

    Шеф скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је да не верује да је на данашњим разговорима у Бриселу дошло до било каквог договора.

    Он истиче да одбијање Приштине да се формира Заједница српских општина онемогућава да се постигне било какав напредак и да се дође до договора, а да се у Бриселу тражи решење за готово потпуни застој у дијалогу.

    Он је подсетио да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти тражио санкције против Србије због догађаја у Бањској, и напоменуо да ЕУ није наивна да предузима мере против Београда без доказа. Како је рекао, доказа неће бити, јер Србија нема везе са догађајима у Бањској.

    Затим, наводи Дрецун, председник Скупштине Косова Гљаук Коњефци је рекао да, ако то некада дође на дневни ред, онда ће нацрт ЗСО писати Приштина и да о томе нема шта да се преговара.

    "Они су прихватили овај иновирани план који је донела петорка само као оквир за наставак разговара и то само са савезницима. Они уопште не намеравају да воде било какве разговоре са Београдом, већ само са савезницима", констатовао је Дрецун.

  • 18:43

    Пленковић: Постоји жеља Београда и Приштине да се ситуација смири

    Премијер Хрватске Андреј Пленковић изјавио је у Бриселу да постоји воља и жеља Београда и Приштине да се ситуација смири, после догађаја у Бањској, и да се наставе разговори о нормализацији односа.

    Коментаришући данашње састанке председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија са лидерима ЕУ у Бриселу, Пленковић је рекао да не може да прогнозира шта ће се десити, јер се разговори воде одвојено.

    Хрватски премијер, који је у Бриселу на дводневном самиту лидера ЕУ, говорио је пред медијима и о догађајима из Бањске.

    "Ми сматрамо да је тај акт де факто једне терористичке, паравојне организације, која је дошла припремљена са оружјем, које није дошло са Марса, него из Србије, јер су се спремали за такву акцију, био озбиљан удар на дестабилизацију севера Косова. То је крајње недопустиво, ми смо то рекли на свим могућим нивоима. Шта ће се сада предузети, након свих ових састанака, колико схватам постоји воља и жеља и једне и друге стране да се, ипак, ситуација смири и да се настави разговор о нормализацији односа", поручио је Пленковић.

  • 18:08

    "Албанијан пост": ЕУ одлучна да појача притисак на Београд и Приштину

    "Албанијан пост" пише да се очекује да ће се састанци у Бриселу наставити, "у настојању да се обнови процес дијалога за нормализацију односа".

    Поменути медиј наводи и да су представници Европске уније одлучни да појачају притисак на Београд и Приштину , како би се постигао напредак и Александар Вучић и Аљбин Курти сели за исти преговарачки сто.

  • 17:05

    Курти са Лајчаком

    Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, након састанка са европским лидерима, започео је састанак са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком, јавља "Коха".

  • 16:56

    Борељ: Нема решења без дијалога

    Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ саопштио је новинарима у Бриселу да је могуће да ће се у току дана поново састати са председником Србије Александром Вучићем и премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, са којима су европски званичници данас одржали одвојене састанке.

    Он је рекао новинарима, након доласка на самит Европског савета, да ће можда напустити тај састанак и вратити се на састанак са Вучићем и Куртијем.

    "Можда ћу опет да напустим састанак и седнем са лидерима Косова и Србије како бисмо покушали да нађемо решење у оквиру дијалога. Нема решења без дијалога ради нормализације односа", рекао је Борељ.

    Он је додао и да ће фокус самита бити дешавања у Украјини и на Блиском Истоку.

  • 16:51

    "Радио Слободна Европа": "Ствари се крећу"

    Председник Србије Александар Вучић и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти одржали су одвојене састанке са званичницима ЕУ, а детаљи сусрета нису објављени.

    Међутим, "Радио Слободна Европа" пише да извори тврде да се "ствари крећу".

    Дипломатски извори су за "РСЕ" рекли да су лидери Немачке, Француске и Италије изразили спремност да се врате и подрже напоре Београда и Приштине у циљу проналаска решења. Они учествују на редовном самиту ЕУ, али су, како кажу извори, спремни да привремено напусте самит ако би њихово присуство допринело напорима.

  • 16:46

    Курти у току дана са Борељом и Лајчаком

    Извори из ЕУ за "Репортери" кажу да се очекује да се премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти током дана поново састане са шефом дипломатије ЕУ Жозепом Борељом и специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком.

    Подсетимо, Борељ и Лајчак тренутно су на састанку са председником Србије Александром Вучићем.

  • 16:43

    Мишел: Деескалација и повратак нормализацији односа од суштинског значаја

    Председник Европског савета Шарл Мишел на друштвеним мрежама је саопштио да су "деескалација и повратак нормализацији односа између Србије и Косова од суштинског значаја".

image