Србија и Балкан

Чекајући вести из Брисела: Курти пристао на све, Србија на "нешто око пасоша", пише "Албанијан пост"

У Бриселу се одржавају састанци представника Београда и Приштине са званичницима Европске уније, а за сада није познато шта је "на столу"
Чекајући вести из Брисела: Курти пристао на све, Србија на "нешто око пасоша", пише "Албанијан пост"© TANJUG/ VLADA PRIVREMENIH KOSOVSKIH INSTITUCIJA/bs

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти већ је дао сагласност на нови план Европске уније о Косову и Метохији, пише "Албанијан пост" позивајући се на своје изворе.

Приштина је, према њиховим наводима, пристала да у наредних месец дана настави са нацртом статута ЗСО, а Србија је "пристала да предузме нешто у вези са признавањем пасоша".

Не зна се шта тачно представља овај нови план, јер је он очигледно предочен и председнику Србије Александру Вучићу на састанку са такозваном "великом петорком" у Београду и Куртију у Приштини.

Сумње да је Курти план већ прихватио подгрејао је и председник приштинске скупштине Глаук Коњуфца који је сам рекао да је "нови план" у вези са Заједницом српских општина у потпуности у складу са уставом такозваног Косова.

Иако је посредник ЕУ Мирослав Лајчак изјавио након састанка са Куртијем у Приштини да ће наставити разговоре, у ствари је већ постигнут договор да се крене напред са новим планом, тврди овај "Албанијан пост".

Током новембра биће одржан низ интензивнијих састанака него прошлог месеца, али ће најважнији бити 10. и 11. новембра на Мировном форуму у Паризу.

На том форуму "Албанијан пост" очекује да ће због договора о даљем плану бити укинуте мере против Приштине, које су ионако биле симболичне.

Требало би да се косовски Срби врате у институције, макар на неким нивоима, као и да се закажу нови локални избори крајем новембра. Могућност таквог расплета је постала вероватна и због одлуке да се измени Српска листа, тврди албански сајт.

image