Србија и Балкан

Црна Гора неколико дана до нове владе: О Миловим временима и видео клиповима

Иако течно говори шест страних језика, неки у Подгорици уверени су да ће Милојку Спајићу као премијеру ипак најтеже ићи споразумевање на црногорском
Црна Гора неколико дана до нове владе: О Миловим временима и видео клиповима© Влада Црне Горе

Иако се пре само коју недељу чинило да је за задатак који је добио немогуће наћи решење и да су ванредни парламентарни избори много ближи од нове владе, Милојко Спајић успео је да у фото-финишу реши једначину са пет – шест непознатих.

И не само да је успео да реши нерешиво, успео је и да одржи обећање – у његовој влади неће бити ни Милових ни Дританових.

Зли језици у Подгорици тврдили су да је, док је мандатару време цурило као улцињски песак између прстију, на овим релацијама било неких – очијукања. Да ли стварних или спинованих, знају Милојко, Мило, Дритан и - Мехмет Зенка.

Спајића ће у понедељак, када је у Скупштини Црне Горе на дневном реду избор председника, затим и избор нове владе, сачекати и сасвим нова ситуација.

После више од три деценије Скупштина ће бирати премијера, а да изнад овог дома неће бити претеће сенке Мила Ђукановића. Мада, са Милом се никад не зна.

Почетком децембра 2020. када се у парламенту гласало о влади Здравка Кривокапића, који минут пре почетка дебате, у клупама су севале варнице између Мила, Милана, Андрије, Дритана, Небојше, Душка... Стара добра времена.

Пре тога деценијама је избор премијера без Мила био немогућа мисија.

Милојко неће имати ни оних 100 дана који се премијерима и влади обично дају, нити лагодну позицију какву је некад имао Мило са свим полугама власти у рукама. Колико у уторак, а у среду ће већ бити касно, чека га врео кромпир у виду одлуке о попису.

Милојко је за одлагање, актуелни премијер Дритан против, док су Мило и његови за бојкот, а Андрија и Милан подржавају Милојка.

Зато Спајић неће имати ни секунду времена. Ако његова влада не буде изгласана до уторка у 24 сата, пописа ће бити, уколико буде изабрана и минут-два или сат - два раније, мораће хитно да заседа и да се попис одложи до 1. децембра. Ако пописа буде, ко зна шта би све могло да се издешава по кућама и становима, јер ко зна како ће дочекати пописиваче.

Узимајући у обзир ову ситуацију, чињеницу из биографије да течно говори шест страних језика, неки су у Подгорици дошли до закључка да ће Милојку у данима који долазе ипак најтеже ићи споразумевање на црногорском.

Који дан пре почетка Милојковог мандата ситуација у Црној Гори је запетљана не само око пописа него по свим основама. Он ће на функцију премијера бити изабран управо гласовима оних за које му је од екселенција у Подгорици речено да неће да их виде ни у влади ни око владе.

Друго, Спајић ће, барем према споразуму обелодањеном ових дана, те исте имати не само на челу Скупштине и "40 посто по дубини", него и у самој влади, и то, од децембра идуће године после реконструкције. Но, до децембра идуће године много ће воде протећи низ Морачу.

Неки су се ових дана у Подгорици сетили клипа који је, чим је Милојко добио мандат од Јакова, објавио један медијски сервис, моћан, који долази, гле чуда, са западне стране.

У поменутом видео клипу под инвентивним насловом "Ко је мандатар за састав нове црногорске владе" наведено је, уз нека општа места, да је "36-годишњи Пљевљак 2020. постао министар финансија у влади Здравка Кривокапића" формираној - "под патронатом СПЦ".

И још да је "задужио земљу 750 милиона евра без знања Скупштине", те да су "он, и садашњи страначки колега, председник Милатовић повећали зараде угрозивши Фонд здравства". Има још.

У снимку се наводи да је Спајић, као Кривокапићев министар, "био на сахранама свештенства СПЦ" уз слику Спајића и владике Јоаникија уз дим од тамјана.

Даље се наводи да је Спајић био саучесник у – кршењу мера против пандемијe вируса корона, уз слику Кривокапића који љуби слику једног од преминулих владика СПЦ.   

Све су то "грехови" мандатара којима се додаје и афера До Квон, због које је почетком године Милојко морао одустати од кандидатуре за председника државе.

У једним српским новинама, окренутим ка западној страни, дан након избора на питање у наслову: "Ко је Милојко Спајић, потенцијални премијер Црне Горе", у наднаслову стоји – "Скандал мајстор".

На другом порталу, баш кад је пала влада Абазовића, наведен је као међунаслов "списак партнерки Спајића" и да се почетком 2022. године, када је доспео у жижу јавности у покушају да се оправда пред оптужбама за национализам Милојко бранио причом да му је "девојка била Францускиња, пре тога Индонежанка – муслиманка, пре тога Јапанка будисткиња и пре тога Кинескиња комуниста", те да он као такав никако не може бити националиста.

Као противтежа "списку партнерки", и свим другим греховима, у поменутом тексту није наведено, срачунато наравно, али, у Црној Гори памте и да је Милојко био  један од "12 апостола" у влади Здравка Кривокапића.

Можда му то искуство помогне више од свих паришких и токијских лекција и шест језика које говори.

image