Србија и Балкан

Црна Гора, попис, амерички радио и Европска унија: Коме смета српски патријарх

У сусрет попису у Црној Гори Европски парламент тврди да Српска православна црква промовише руске дезинформације док из опозиционог Монтенегра стижу гласови о томе да је патријарх Порфирије у Подгорици у мисији "покушаја етничког инжењеринга"
Црна Гора, попис, амерички радио и Европска унија: Коме смета српски патријарх© FOTO TANJUG/ MEDIA BIRO/ bg

Уочи гласања Европског парламента о извештају о Црној Гори о којем се данас расправља, а у којем се налазе занимљиве одреднице о малигном утицају Српске православне цркве и Русије на монтенегринско друштво, европосланици Тонино Пицула и Педро Маркез поднели су амандман на поменути извештај тражећи да се одгоди попис становништва.

Разлог за одлагање пописа Пицула налази, како је написао у амандману, у "политичком застоју у земљи" и због зебње да се "ово важно питање не користи као још један изговор за јачање поларизације друштва". Такође, очекује да се попис спроведе на транспарентан начин, без политичког мешања, уз правилно бројање свих признатих националних мањина, без страха од застрашивања или гоњења.

Да не би било забуне зашто је дошло до овог заокрета у вези с пописом, будући да се у првом извештају ЕП из јуна инсистирало да се исти заврши до краја године, побринуо се амерички Радио Слободна Европа.

РСЕ пише да је патријарх српски Порфирије у претпописној кампањи у Црној Гори не би ли дошло до процентуалне промене националне структуре у Црној Гори у корист Срба.

"Наиме, патријарх Порфирије је 14. октобра, у Храму Христовог васкрсења у Подгорици, две седмице пред почетак пописа, позвао грађане да се идентификују као припадници српског народа, верници СПЦ који говоре српским језиком", истакао је РСЕ наводећи да поглавари Српске православне цркве "годинама негирају црногорску нацију сврставајући је у део спрског корпуса".

Амерички радио подсећа да месецима просрпске и проруске снаге и медији воде кампању, позивајући грађане да се изјасне као Срби, о чему сведоче и билборди којима се грађанима сугерише национална припадност.

Из Демократске партије социјалиста, иначе предводника иницијативе да се попис одгоди или бојкотује (ту су и странке Албанаца, Бошњака, Хрвата и социјалдемократе), оценили су за РСЕ да је поглавар Српске цркве заправо емисар председника Србије Александра Вучића, који је у више наврата потенцирао важност пописа не би ли се утврдило колико заправо Срба има у Црној Гори.

"Верски чин освећења храма у Подгорици злоупотребљен је да се верни народ национално индоктринира", поручили су из ДПС-а.

РСЕ пише да су друге црногорске странке оцениле да су изјаве патријарха Порфирија у Подгорици "покушај етничког инжењеринга".

Извештај ЕП о Црној Гори: СПЦ промовише руске дезинформације

У поменутом извештају о Црној Гори који ће се сутра наћи на гласању у Европском парламенту, у тачки 10, износи се забринутост због "злонамерног страног уплитања, напора на дестабилизацији и хибридних претњи и дезинформационих кампања којима се ЕУ представља као непоуздан партнер". Ти страни актери који подривају напредак Црне Горе на европском путу су из Русије, Кине и Србије.

Додаје се да Русија користи етничке тензије у Црној Гори у циљу распламсавања сукоба, поделе заједнице и ширења лажних информација не би ли дестабилизовала читав регион Западног Балкана.

У поменутој тачки посебно се истиче СПЦ као продужена рука руског утицаја у региону.

"Напомињемо да се верске институције могу користити као средство спољног утицаја и оштро осуђујемо свако неоправдано мешање Српске православне цркве у том погледу, укључујући њене покушаје да промовише руске дезинформације", прецизира се у извештају.

Даље, у тачки 43, са забринутошћу се сагледава и чињеница да је СПЦ потписала Темељни уговор са државом Црном Гором упркос критикама цивилног друштва и политичког неслагања о недостатку консултација и транспарентности.

"Забринути смо и због покушаја Православне цркве у земљама као што су Србија и Црна Гора да промовише Русију као заштитника тзв. традиционалних породичних вредности и да ојача односе између државе и цркве", констатује извештај ЕП.

Према последњем попису из 2011. у Црној Гори живи 72 одсто православаца, од којих су 45 одсто Црногорци а 29 Срби.

Прошле године Центар за демократију и људска права из Подгорице објавио је истраживање према коме би се 46,3 одсто грађана Црне Горе изјаснили као Црногорци, а 32,8 као Срби. Према истом истраживању, јуна прошле године 48,6 посто испитаних изјаснило се да говоре српски језик, што је за око шест посто више него 2011. године.

image