Хил: Прерано рећи да је дијалог неуспешан; сви треба да се придруже санкцијама против Русије

Кристифер Хил је рекао да је дијалог Београда и Приштине добио велику пажњу, на високом нивоу, као и да је важно то што су учествовали председник Француске и немачки канцелар

Амерички амбасадор у Србији Кристофер Хил, дан након састанка председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија са европским званичницима у Бриселу истакао је да је прерано рећи да је дијалог Србије и "Косова" неуспешан.

Он је у интервјуу за Радио Слободна Европа додао да није очекивао "потпуни успех" тих преговора, те да је његово очекивање повратак за преговарачки сто.

"Обе стране су дошле на састанак. Сада нам остаје да видимо наставак дијалога. Међутим, јасно је да то није решило све проблеме који остају", рекао је амбасадор САД у Србији.

Додао је да је дијалог добио велику пажњу, на високом нивоу, као и да је важно то што су учествовали председник Француске и немачки канцелар.

"Право питање је садржина дијалога. Можемо ли доћи до ситуације да се Срби на Косову осећају пријатно у свом окружењу и да добију неку врсту Заједнице општина са српском већином. И друго, може ли Приштина постићи оно што жели, а то је јасан пут ка чланству у међународним организацијама? Дакле, то су сложена питања, тешки проблеми, свакако оптерећени наслеђем", поручио је Хил.

Истакао је да су дешавања у Бањској, 24. септембра, велика препрека преговорима у Бриселу, те да Вашингтон пажљиво прати истраге у Београду и Приштини.

"Фокус је на томе да сазнамо шта се тачно догодило, ко је одговоран. И на крају, да створимо околности у којима се то више не може поновити", рекао је амерички амбасадор.

На питање какве би последице биле по Србију у случају да се утврди одговорност власти у Београду за оружани напад, Хил каже да не би да "прејудицира" о томе.

О санкцијама Русији

Хил, који је пре неколико недеља на Београдској безбедносној конференцији изјавио да Русија нема много да понуди Србији и да мора да буде искрен у вези са тим, опет је у овом интервјуу говорио о томе зашто Србија не уводи санкције Русији нагласивши да је Србија "истрајала да не уведе санкције дуже него што је руска војска истрајала у неким деловима Украјине".

Како је додао, зна да је то веома осетљива тема у Србији.

"Мој став, став моје земље је да сви треба да се придруже санкцијама против Русије. Мислим да је најбоље да Србија схвати то и да на основу тога поступа. Дакле, нисам овде да говорим Србији шта да ради, али бих позвао све да сагледају објективне околности напада једне земље на свог суседа, који има за циљ крађу територије", рекао је Хил, који је, подсетимо, недавно увредио Србију и српски народ рекавши да би Срби требало да "преболе да је Косово независна држава" и на тај начин се отворено и без дипломатског такта још једном заложио за цепање територијалног интегритета Србије.

"Ако би се Србија покренула по питању санкција Русији, мислим да би та чињеница била цењена, јер би се Србија тако више ускладила са Европском унијом. Желим да истакнем да ми верујемо да Русија треба да буде санкционисана за злочине које је починила над својим суседом", нагласио је он.

Истиче да Србија треба да промисли о овим питањима сама, да разуме своје тежње ка Европској унији, те да схвати да је то њена будућност.

Коментаришући српско-кинеске односе, нагласио је да Србија има право да настави своје односе са другим земљама.

"И САД имају односе са Кином. Искрено, са Кином тргујемо много више него што то ради Србија", рекао је Хил, додавши да Србија има зрелост и разумевање да се бави овим питањима пажљиво, у свом интересу.

На питање да ли су блиске везе српских званичника и људи који се налазе на америчкој црној листи из Србије и Републике Српске, отворено питање између Београда и Вашингтона, Хил каже да су имали правих проблема са српским руководством у Босни.

"Нема сумње, то је велики проблем за нас. И када погледамо неке од ових званичника, појединаца, шта су урадили, какви су њихови ставови, ми имамо право да доносимо одлуке које су засноване на нашим потребама и нашој безбедности. Некима од ових људи не желимо да дамо визе, не желимо да имају своје банковне рачуне у Сједињеним Државама. Ми искрено не желимо да имамо ништа са њима", рекао је Хил.