Србија и Балкан

Амерички амбасадор поново вређа: Преболите "Косово", сви у НАТО

Говорећи о догађајима у Бањској, Кристофер Хил окривио је искључиво Србе а затим оценио да Русија нема шта да понуди Србији јер "не постоји пут до Москве, то је, како се чини, затворено за вечне поправке"
Амерички амбасадор поново вређа: Преболите "Косово", сви у НАТО© Tanjug/NEMANJA JOVANOVIĆ

Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Београду Кристофер Хил поново је данас увредио Србију и српски народ рекавши да би Срби требало да "преболе да је Косово независна држава".

Хил се на Београдској безбедносној конференцији директно, отворено и без дипломатског такта још једном заложио за цепање територијалног интегритета Србије.

"Људи кажу да Србија једноставно треба да схвати да је Косово независна држава, да преболи то и настави даље. И ја бих желео да она то уради, али је чињеница да је проблем много комплекснији", рекао је Хил.

Амерички амбасадор је оценио да су за догађаје у Бањској 24. септембра искључиво криви Срби.

"Као прву ствар ка решењу проблема морамо да оне, који су одговорни за оно што се десило, заиста држимо одговорним, да се то више не би поновило", изјавио је амбасадор учествујући у панелу "Западни Балкан у глобалном (не)реду".

Он је навео да би други корак требало да буде смиривање ситуације на северу Косова а затим налажење политичког решења.

"Важно је да САД и ЕУ заједничким снагама покушају да реше проблеме Западног Балкана. Косово је с разлогом и даље веома тежак проблем", изјавио је он.

Хил: Русија нема много да понуди Србији

Хил је рекао да Русија нема много да понуди Србији и да мора да буде искрен у вези са тим.

"Веома су активни када се надају да ће бити још проблема са КиМ, то виде као своју прилику", рекао је амбасадор и додао да то није озбиљна позиција коју треба заузети.

Оценио је да и Србија и тзв. Косово треба да се придруже двема организацијама, ЕУ и НАТО.

"Те организације имају високе стандарде и тешко је испунити их, али вреди проћи кроз процес. Сваки дан у Србији говоримо да би будућност ових држава требало да буде ту. Мислим да нема алтернативе и трећег пута, свакако не постоји пут до Москве, то је, како се чини, затворено за вечне поправке. Те државе треба да се крећу ка Западу, и што пре то људи схвате, то ће брже ићи", рекао је Хил.

"Говорити државама Западног Балкана шта да раде није увек учинковито, али треба им показати пут", сматра он.

У панелу су, поред Хила, говорили и немачки изасланик за Западни Балкан Мануел Сарацин, специјални румунски представник за Западни Балкан Адриан Давидоиу и политички саветник специјалног изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине Јожеф Пандур.

Хил: Разговарао сам са многима, и са опозицијом и не мешам се у унутрашњу политику Србије

Раније данас, током обиласка археолошког локалитета Бело брдо Винча са премијерком Аном Брнабић и министарком културе Мајом Гојковић, амбасадор Сједињених Америчких Држава у Београду Кристофер Хил казао је да се не меша у унутрашња питања Србије укључујући и она која се тичу избора.

"Имао сам разговоре са многим људима укључујући и оне из опозиције, али се не мешам у унутрашњу политику и изборни календар. Ја гласам у Флориди а не у Србији", рекао је Хил кратко на питање новинара у вези одржавања избора у Србији.

image