Србија и Балкан

Бугарска оптужује: Србија и Мађарска хране ратну машинерију Кремља

Николај Денков брани одлуку о увођењу такси на руски гас и тврди да на тај начин његова земља покушава да изгладни "Гаспром"
Бугарска оптужује: Србија и Мађарска хране ратну машинерију Кремља© Tanjug/AP Photo/Omar Havana

Бугарски лидер Николај Денков оптужио је Мађарску и Србију да помажу у храњењу "ратне машинерије" Кремља јер не траже начине за алтернативно снабдевање енергијом, преноси "Блумберг".

Сигнализирајући да његова влада не планира да повуче недавно уведене таксе на руски гас који транзитира кроз Бугарску, премијер Денков је рекао да им је намера да "изгладне" компанију "Гаспором" коју, како тврди Москва користи за финансирање рата.

Мађарска је овај корак Бугара назвала "непријатељским чином", док је Србија указала да порез прети да заустави испоруку виталног горива у регион.

"Било је довољно времена да се траже алтернативе, да се види да овај профит храни Путинову ратну машину Не можемо више да чекамо. У ствари, ово је требало да се деси раније", рекао је Денков за "Блумберг".

Бугарски премијер је додао и да је отворен за разговоре и са Будимпештом и са Београдом, али је две владе предвођене премијером Мађарске Виктором Орбаном и председником Србије Александром Вучићем оптужио да, уместо да преговарају, подстичу неосноване страхове од повећања цена.

Бугарска је део заједничке иницијативе држава чланица НАТО-а у региону Црног мора, заједно са Румунијом и Турском, за успостављање мисије за уклањање мина, за коју се Денков нада да ће бити распоређена "врло брзо".

"Да, забринут сам због руске агресије у источној Европи. Кремљ тражи обнављање моћи Совјетског Савеза, Руске империје. И у ова два ентитета Бугарска је увек била од кључног интереса", рекао је Бугарин.

image