Србија и Балкан

Нова епизода подкаста "Локомотива": Како је Газа постала нова Хирошима?

Гост у најновијој епизоди подкаста Локомотива био је Владимир Коларић, писац и културолог, који је посетио Донбас и Луганск 2018. године, за време трајaња агресије кијевског режима на руски народ ових република, о чему је писао у својој збирци есеја Пламен Донбаса: Есеји о Трећем светском рату
Нова епизода подкаста "Локомотива": Како је Газа постала нова Хирошима?© РТ Балкан

Аутори подкаста Марко Николић и Тиосав Пурић разговарали су у првом делу емисије о "распећу Америке" између Украјине и Израела, тј. између два спољнополитичка правца америчке политике.

Док демократе чврсто заступају став да треба слати војну и финансијску помоћ и Украјини и Израелу, међу републиканцима не влада консензус. Четворица републиканских сенатора на челу са Тедом Крузом из Тексаса заговарају став да је потребно раздвојити помоћ Израелу од помоћи Украјини, исказујући тиме протест према политици издашне подршке кијевском режиму.

Тед Круз и његова група сарадника је против Бајденовог закона о обједињавању трошкова за помоћ Израелу, Украјини, Тајвану, жртвама хуманитарних катастрофа и мигрантима од укупно 106 милијарди долара. Питање је како ће се све ово одвити до краја, имајући у виду да је новоизабрани председник америчког Представничког дома Мајкл Џонсон конзервативац из Лујзијане, који је близак трампистичким позицијама.

"Русија треба да буде поражена, Тајван треба да буде одбрањен, а нашим израелским савезницима треба обезбедити сва потребна средства да очисте Хамас са лица земље", изјавио је Тед Круз.

А док се на Балкану наставља притисак Европске уније на Србију поводом тзв. косовског питања, "пародија СССР-а", како је Орбан назвао ЕУ, показује апсолутну политичку немоћ и одсуство политичке тежине приликом било ког покушаја да се укључи у решавање кризе на Блиском истоку.

Према наводима портала Кредл, на Газу је за две недеље бачено експлозива снаге еквивалентне снази бомбе бачене на Хирошиму. Да би се такав поступак оправдао, сматрају аутори подкаста, непријатељ се готово потпуно дехуманизује: Палестинци су досад означени као "нација децоубица" (министар енергетике Израела Израел Кац), "људске животиње" (министар одбране Израела Јоав Галант) и "варвари",  над којима "цивилизација" односно Израел у име Запада мора однети победу (премијер Израела Нетанјаху).

У другом делу емисије, гост Локомотиве био је писац и културолог Владимир Коларић.

"Ми још увек затварамо очи пред оним што се дешава у Донбасу и имамо цензуру када треба да инспираторе нашег страдања четрдесетих година повежемо са другим догађајима. Конкретно са страдањем руског народа у Украјини, како у Другом светском рату тако и данас. Мета бандериста нису само људи, него и споменици, установе културе, музеји, позоришта и циркуси", изјавио је Коларић. Г

Говорећи о стању на Блиском истоку, Коларић је споменуо прећуткивање положаја хришћана.

"Чак и кад нису православци, него монофизити, снага вере азијских хришћана је велика и они су нам цивилизацијски блиски. Такође, треба имати у виду да је позиција хришћана у арапским исламским земљама различита од државе до државе. Немогуће је замислити Египат без Копта", сматра Коларић.

Локомотива се емитује сваке суботе у 20 часова.

image