Србија и Балкан

Црна Гора сутра добија Владу, ЕУ се нада сарадњи са "проевропском" власти

Мандатар Милојко Спајић обећао је бољи животни стандард и убрзање приступања Унији
Црна Гора сутра добија Владу, ЕУ се нада сарадњи са "проевропском" власти© R.R./ATAImages

Црна Гора би сутра требало да добије ново руководство Скупштине на чијем ће челу бити лидер Нове српске демократије Андрија Мандић, а потом и 44. Владу коју ће водити Милојко Спајић.

Из Покрета Европа сад, најбројније политичке партије у парламенту, најављено је да ће њихов кандидат за потпредседника Скупштине бити Борис Пејовић, а Демократе су најавиле да ће Зденка Поповић бити кандидаткиња те странке за потпредседницу парламента.

После избора руководства, председник Скупштине требало би да закаже нову седницу на којој ће бити бирана нова Влада, подсећа Танјуг.

Мандатар Милојко Спајић у четвртак је парламенту доставио предлог за састав владе као и експозе у коме се наводи да су убрзање приступања Црне Горе Европској унији и решавање блокаде правосуђа, кључни циљеви нове Владе. Спајић грађанима обећава и бољи животни стандард и реализацију програма Европа 2.

Представници Делегације Европске уније у Подгорици поручили су да се надају да ће радити с новом, проевропском Владом Црне Горе, која ће бити способна и посвећена да настави реформе везане за ЕУ.

Није, кажу, на њима да коментаришу ко треба да буде део нове црногорске владе, али понављају да је јасно очекивање Брисела да "нова проевропска влада одговори на тежњу већине грађана да држава напредује ка ЕУ".

"Како би се то десило, све политичке снаге морају да раде заједно на спровођењу европских реформи", нагласили су из делегације, пренео је портал "Вијести".

Указали су и да постоји "нова енергија" у процесу проширења и да Црна Гора треба да искористи ову шансу.

Све политичке актере, они подстичу да се фокусирају на постизање консензуса о именовањима на упражњене позиције у правосуђу.

ЕУ, како се додаје, цени посвећеност Црне Горе њеном путу ка чланству и спремна је да интензивира своју подршку.

image