Србија и Балкан

Нова влада и потрошена нада: РТ Балкан у Црној Гори дан уочи избора Спајићеве владе

Доста су ова три месеца причали, сад да видимо како Милојко и његови министри раде. Ако смо дали шансу Здравку и Дритану, да дамо и овима, кажу данас у Бијелом Пољу
Нова влада и потрошена нада: РТ Балкан у Црној Гори дан уочи избора Спајићеве владе© РТ Балкан

"Жао ми Мила", каже ми данас у главном граду Црне Горе први Подгоричанин кога сам питао каква су му очекивања од нове владе.

"Зашто вам је жао господина Мила?", узвратио сам пошто из прве нисам схватио сарказам.

"Ето, зато! Због тога што је владао само 33 године а ми какви смо, наиван и блесав народ, требало је да влада нама три пута по 33 године и сутра би га требало поново изгласати", одговорио ми је изнервиран.

Дан уочи избора нове владе, народ у Црној Гори је очекивано подељен, показала је наша данашња кратка анкета у Бијелом Пољу и Подгорици.

"Новој влади треба пружити шансу као и свим до сада, људски је, да видимо шта мисле, шта могу, шта ће урадити од оног што су обећали. Доста су причали, сад да видимо како раде. Ако смо дали шансу Здравку и Дритану, да дамо и овима. Мада, западни су то ђаци, нешто им много не верујем", кажу данас у Бијелом Пољу.

Други саговорник у овом граду на северу Црне Горе и није одушевљен новом владом:

"Ја сам Бошњак и пошто у влади нема Бошњака, истерали су нас, преварили на крају, не очекујем ништа. Главни утицај на ову влади имаће Србија и Русија", каже.

У Подгорици, мишљења су такође подељена. Једни "за", други "против".

"Слагао бих када би ти рекао да не очекујем ништа. Морам да се надам иако су ми наде потрошене. Због деце. Драго ми је због Андрије, да и ми Срби једном имамо неког на високој функцији. Што се владе тиче, ми смо Срби – прегорели. Е, како смо се само надали после 30. августа и победе. Ја сам, лично, мислио да ће после тог дана све бити боље, веселије, да ће све кренути напред, да ће Сунце веселије сијати, да ће сви наши проблем бити решени, кад оно – ништа", каже данас један од наших саговорника у Подгорици.

"Победили су Мила, и – шта смо добили? Ништа! Три године их слушамо како се свађају, надгорњавају, прегоне, ево, сад им је требало три месеца да се саставе. Код Мила се знало – ред и рад, било је како он каже и тачка. Сад од ових не очекујем ништа само да још уназаде Црну Гору, а сва њихова обећања – празна су прича, ево, ја вам кажем. Причају о плати од 1.000 евра, о не знам коликим пензијама, ако испуне, сеци ме где сам најтањи", каже ми старији Подгоричанин.

Свето Павићевић из Куча, отворено каже да му је у читавој новонасталој ситуацији једина утеха што ће Андрија Мандић бити председник Скупштине Црне Горе и што верује да ће "имати механизме да утиче на догађаје".

"Све ово друго је тесно, да ти кажем. Није испоштована воља народа, да је испоштована, све би ово било другачије, владу би чинила већина од оних који су победили 30. августа. И, да поштено кажем, више је Дритан за техничког мандата урадио за Србе него и Здравко и сви пре Здравка", каже Свето.

За три године од 30. августа, додаје, мало је шта урађено, понешто јесте, али, мало од оног што је народ очекивао и што је било обећано.

"Проблем је што се Мило и његови и даље доста питају, што одлучују, што је много шта и даље у њиховим рукама. Видите само шта се ради око пописа. Шта је проблем да се попис одржи, да видимо колико нас има", пита Свето из Куча.

Дан уочи избора нове владе и председника Скупштине Црне Горе, Подгорица пуста, много Подгоричана отишло је пут севера, да обиђу своје, други пут мора, да се, можда, још једном окупају ове јесени.

Од политичких тензија, сутра је у граду дуго чекана седница Скупштине, сутра ће нова власт, сем тога не зна се ни шта ће бити са пописом, требало би да почне у среду, нема ни трага ни гласа. Сутра ујутру ће већ бити другачије.

"Пролетос били председнички избори, два круга, па летос још два круга парламентарних, кампање, па три месеца свакодневних прича о томе ко ће са ким у владу, па прича око пописа, е, веруј ми, мало сам се уморио од свега... Уморио се и народ, а народ хоће мало живота, мало веће плате и пензије ако може, мало јефтинију храну на пијацу, у маркетима, пусти нас више и политике и владе", речи су једног од мештана у Бијелом Пољу.

Дуго ми је причао о временима пре 30. августа 2020, о литијама, о тешкој борби са режимом Мила Ђукановића.

"Колико је тада било наде у нама... Колико смо дана и ноћи и овде и у Пљевљима, у Беранама, по мразу, киши, по снегу и леду шетали, бранили светиње, колико је енергије било у народу, тада смо, просто, могли све... И, шта смо после свега добили? Не могу да лажем, јесмо одбранили светиње од Милове отимачине, Дритан је потписао уговор са црквом и то је све. Оно што је најважније, Милов режим није демонтиран, његови људи и даље ведре и облаче, питају се за много шта, мало их је отишло у затвор, за три године. Здравко и Дритан само су загребали у општи криминал, у све што су Мило и његови радили", испричао ми је у четири ока, каже, не може да каже име.

Није се још, вели,  разбистрило до краја... Ко зна шта ће бити и на коју страну ће окренути тас на ваги. Боље бити опрезан. Јер, ово је Црна Гора.

image