Србија и Балкан

Шта Фон дер Лајен доноси на Балкан: Шаргарепа, штап и покушај да повампири еврофанатизам

Члановима Европске комисије за два месеца истичу мандати, а за то време они ће интензивирати покушаје да смање утицај Кине и Русије на овим просторима и пробаће да испуне све оно што су замислили
Шта Фон дер Лајен доноси на Балкан: Шаргарепа, штап и покушај да повампири еврофанатизамGetty © Kevin Frayer

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен покушаће да поново "загреје" земље Западног Балкана за приступање ЕУ, будући да се подршка грађана земаља региона, посебно Србије, за улазак унију знатно смањила, тврде саговорници РТ Балкан. 

Фон дер Лајенова ће, по свему судећи, народ покушати да одобровољи причом о милијардама евра инвестиција из фондова Европске уније, а тиме ће покушати да, барем мало, скрене пажњу са нових притисака на Србију да призна тзв. Косово.

Слободан Зечевић из Института за европске студије каже за РТ Балкан да је разлог посете председнице Европске комисије Западном Балкану највероватније везан за инвестиционе фондове којима ЕУ располаже када је у питању регион.

"Говорило се о две милијарде евра само за Србију, као и о готово 40 милијарди евра које планирају да уложе у Западни Балкан у наредним годинама. Наравно, узимам са резервом колико ће средстава заиста бити подељено и за које пројекте", каже Зечевић.

Када је Србија у питању, наш саговорник указује да ЕУ финансијски учествује у изградњи једног дела ауто-пута према Приштини и једном делу брзе пруге према Нишу и можда даље према македонској граници.

Зечевић верује да су доминантне економске, а не политичке теме на овој турнеји Фон дер Лајенове. Како наводи реч је о покушају да се у региону, нарочито у Србији, због новца грађани поново окрену ЕУ.

Супротно томе, дипломата Зоран Миливојевић сматра да Фон дер Лајенова има друге мотиве, као и да новац није сврха посете. 

"Новац није сврха ове посете, није у првом плану. Геополитика је смисао посете", оцењује Миливојевић.

У прилог Миливојевићевој тврдњи иде најсвежија изјава Фон дер Лајенове која је у Приштини поручила  да би "Косово" требало да успостави Заједницу српских општина, а Србија да дефакто призна "Косово".

Наш саговорник сматра да ће Фон дер Лајенова пренети поруке које смо чули пре неколико дана и да ће Србију покушати да убеди да прихвати европски план, остале нешто друго.

"Циљ је да поново пробуди ентузијазам за ЕУ који овде, нарочито у Србији, се полако губи, јер је јасно да је ЕУ у проблему, да нема ни грејање и тако даље", указује Миливојевић.

Обећања за новац, каже Миливојевић, нису прва, али није реално у потпуности им веровати.

"Било је тих обећања више, још ни постковид паре нису поделили и уградили у регион. То је покушај да се делује са неком врстом 'шаргарепе', да нас убеде како ЕУ има перспективу и како ће бити проширења, само да ми останемо на том путу", наводи Миливојевић.

Дипломата истиче да ЕК за два месеца истичу мандати, али да им је задатак до краја мандата смање утицај Кине и Русије на овим просторима и пробају да испуне оно што су замислили.

"Смисао посете је врло јасан - спречавања утицаја Русије и Кине на овим просторима и зато се говори о новцу. Што се тиче њених захтева за дефакто признање 'Косова' то је позната и очекивана ствар. Она понавља оно што је у Бриселу пре 2 дана, јер је ЕУ изједначила ЗСО и признање 'Косова'." 

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен почела је у недељу четвородневну посету  земљама Западног Балкана и тзв. Косову.

Посету је започела састанцима у Северној Македонији, након чега је обишла привремене институције у Приштини. На реду су Црна Гора и Србија, а обилазак региона завршиће посетом Босни и Херцеговини.

image