Србија и Балкан

Фон дер Лајен: Косово да прихвати ЗСО, од Србије очекујемо признање

Председница ЕК је рекла да ће током посете Београду у уторак, 31. октобра, разговарати о корацима према дефекато признању "Косова" од стране Београда
Фон дер Лајен: Косово да прихвати ЗСО, од Србије очекујемо признање© Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен поновила је европски став да би "Косово" требало да успостави Заједницу српских општина, а Србија да дефакто призна "Косово".

Након састанка с председницом "Косова" Вјосом Османи, председница ЕК је рекла да је нацрт статута који су недавно предложили европске дипломате кључан за укидање казнених мера које је ЕУ раније ове године увела против Приштине, након пораста тензија.

"О чему сам разговарала с председницом и о чему ћу разговарати с премијером је оно што можемо учинити да уклонимо (казнене) мере. Овде је питање нацрта статута у средишту расправа и практично то је важан корак напред у нормализацији односа између 'Косова' и Србије. То је кључно и сигурно ће отворити врата за приступ плану ширења (ЕУ). Радимо у том смеру. Овде би требало да обе стране одраде свој део посла", рекла је Фон дер Лајен, преноси Радио Слободна Европа.

Упитана хоће ли ЕУ поставити услове или санкције Србији, будући да је председник Србије Александар Вучић изјавио да не може у потпуности провести договорено у правцу нормализације односа, Фон дер Лајен је рекла да ће током посете Београду у уторак, 31. октобра, разговарати о корацима према дефакто признању "Косова" од стране Београда.

Председница Европске комисије је раније, 30. октобра, посетила Скопље, када је започела турнеју по Западном Балкану. У склопу турнеје планирано је да регионалним лидерима детаљније представи план ЕУ за придруживање Западног Балкана.

Председник Србије Александар Вучић је јуче на ТВ Прва изјавио да је Београд спреман да испуни ствари које се не тичу признања тзв. Косова и чланства у УН, али да мора да се формира ЗСО.

image