Србија и Балкан

Ко је (одлазећи) црногорски министар који је одбио да изручи Србе Приштини

Министар Ковач одбио је да Приштини изручи два држављанина Србије
Ко је (одлазећи) црногорски министар који је одбио да изручи Србе Приштини© FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO PRAVDE/ VLADIMIR VINŠ

Министар правде Црне Горе Марко Ковач одбио је данас изручење држављанина Србије Живка Вуксановића Приштини, ради кривичног гоњења за дело наводног ратног злочина против цивилног становништва.

Он је, сазнаје подгорички портал "Дан", одбио изручење држављанина Србије Приштини, због сумње да је реч о политичком прогону.

Ковач је, такође, у јануару ове године позвао међународну заједницу да реагује, након што је припадник косовских безбедносних снага из ватреног оружја ранио Стефана (11) и Милоша Стојановића (21). 

"Најоштрије осуђујемо све акте насиља према Србима у Клокоту и селу Готовуши. Апелујемо на институције и међународне партнере да обезбеде остваривање елементарних људских права свим грађанима, а виновнике ових бескрупулозних напада открију и санкционишу", написао је тада Ковач на Твитеру.

Министар Ковач је недавно одбио захтев Приштине да Црна Гора изручи Момчила Вукотића (61), рођеног у Пећи са боравиштем у избегличком насељу Рудеш у Беранама.

Вукотић је такође био ухапшен по замолници Приштине због сумње да је починио кривично дело ратни злочин против цивилног становништва.

Марко Ковач рођен је 1985. године у Подгорици. Његов отац је Миодраг Ковач, некадашњи савезни министар здравља и социјалне политике СР Југославије у Влади Зорана Жижића.

Основну и средњу школу, као и Правни факултет је завршио у Подгорици.

image