Србија и Балкан

Црна Гора одбила да изручи Србина Приштини

Црногорска полиција ухапсила је Момчила Вукотића (61), држављанина Србије, који је осумњичен да је током 1999. године, на територији Пећи, починио кривично дело ратни злочини против цивилног становништва
Црна Гора одбила да изручи Србина ПриштиниGetty © Michael Regan

Министар правде Црне Горе Марко Ковач одбио је захтев такозваног Косова о изручењу држављанина Србије Момчила Вукотића (61), ради гоњења за ратни злочин против цивилног становништва у Пећи, а који је ухапшен у Црној Гори и налази се у екстрадиционом притвору.

Ову информацију пренео је сајт РТЦГ позивајући се на информације у Министарству правде.

Суд је нашао да су испуњени законски услови за изручење, али је министар правде одбио молбу за изручење. Он сматра да је повређен члан 3 Европске конвенције о људским правима и основним слободама.

"У решењу Специјалног тужилаштва Косова о покретању истраге није наведено које радње је наводно предузео Вукотић, а које улазе у састав кривичних дела, већ се само наводи да се послије 24 године наводно појавио сведок који је препознао његову слику у неком албуму", казали су нам извори из Министарства.

Наводе да ово није једини случај где Приштина тражи да им предамо држављанина Србије за ратни злочин.

"Па је политички моменат, однос Србије и Косова у смислу недостатка директне сарадње њихових правосуђа и нарасле тензије, које кулминирају нешто што указује на сумњу да се ради о политичком прогону, а свакако се ради о лицу старије доби. Закључено је да би изручењем био повређен члан 3 конвенције, а основ и овлашћење за одбијање се црпи из закона о међународној правној помоћи у кривичним стварима и европској конвенцији о екстрадицији", казали су из Министарства.

Црногорска полиција ухапсила је Момчила Вукотића (61), држављанина Србије, који је осумњичен да је током 1999. године, на територији Пећи, починио кривично дело ратни злочини против цивилног становништва.

Истражни судија Вишег суда у Бијелом Пољу, наводе, одредио је Вукотићу екстрадициони притвор.

image