Проевропска јабука раздора: Ко (не)ће с Мариником Тепић?

Опозиција ће на предстојеће изборе изаћи у две, а можда чак и у три колоне

Након што су пропали преговори државотворне опозиције, договорено је да се на предстојеће изборе изађе у две колоне. Испоставило се да је "камен спотицања" била постизборна сарадња са прозападном опозицијом чији су носиоци листе на републичким изборима Мариника Тепић и Мирослав Алексић.

"Ми се зовемо НАДА, тако да се искрено надам да постоји шанса (да опозиција изађе са једном листом), али колико је то реално, не знам. Та једна тачка спорења тешко да може бити превазиђена, реалније је да ћемо ићи на две листе", рекао је за Н1 Предраг Марсенић из Новог ДСС.

Марсенић је објаснио да је тачка спорења међу патриотским странкама сарадња са прозападном опозицијом после избора.

"Ми смо желели да људи знају, да када гласају за нас, гласају за смену ове власти, а да би се ова власт сменила потребно је да се ујединимо након избора, да заједно уђемо у неку врсту коалиције, која на републичком нивоу може бити техничка, а на градском нивоу онаква каква треба да буде. И наша идеја је била да то јасно кажемо грађанима", нагласио је Марсенић.

Марсенић појашњава да су желели да грађанима јасно кажу да ће након избора ићи и са проевропском опозицијом у смену власти.

"Ту је било неслагање, јер Двери и Заветници нису могли да се обавежу на то, највише Заветници. И ми то разумемо, то је њихово право, али нисмо желели да лажемо грађане", додао је је.

Драган Добрашиновић из Двери, са своје стране, подсећа на "принципе које су Двери усвојиле на почетку".

"А то је – да ови оду, а да се они не врате, јер ми нисмо задовољни ни једнима ни другима, али смо рекли да ако се поштују неки принципи Двери, који се односе на француско-немачки план, на суверенитет Србије, на поштовање нашег идентитета, онда је то нешто сасвим друго, можемо да разговарамо са остатком опозиције", рекао је он за Н1.

Добрашиновић наводи да сарадња са прозападном опозицијом у Београду није спорна, док на републичком нивоу јесте.

"Нема никаквог спора у вези с тим, јер једно је град, друго република. У градовима, па и у Београду, који није типично локална прича, можемо сарађивати. То су места где се не одређује државна политика, ту сарадња за нас није нимало спорна", рекао је Добрашиновић.

Марсенић је такође оставио могућност сарадње Новог ДСС-а са Народном странком Вука Јеремића. "Наша идеја је била да идемо сви заједно у једној колони. Са Народном странком се још преговара. Можда ће бити и три колоне, а ја бих највише волео једну", закључио је Марсенић.