Србија и Балкан

Државотворна опозиција: Сложили смо се да се не слажемо, на изборе у две колоне

"Јасно је које су то две колоне. Са једне стране су Нови ДСС и ПОКС, док су са друге стране Заветници и Двери", каже Милош Јовановић из странке Нови ДСС
Државотворна опозиција: Сложили смо се да се не слажемо, на изборе у две колоне© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

"У изборно одбацивање француско-немачке подвале за Косово и Метохију, идемо у две колоне, коалиција Заветника и Двери, и коалиција Новог ДСС и ПОКС-а, са истим принципима и нешто различитим стратегијама", каже за РТ Балкан Милица Ђурђевић Стаменковски из странке Заветници.

Истиче да најважнији договор који постоји на српској идеолошкој десници јесте одбрана државе и нације, те да тај, најважнији договор није срушен.

"Напротив, одбрану настављамо у сусрет наредним изборима, уверени да на њима српски народ има могућност да одбаци колонијалне наредбе Европске уније које се из милоште зову 'планови за нормализацију односа'", наводи Ђурђевић Стаменковски.

Каже да "има разумевања за потребе одређених медија да не буду неутрални и да евентуално жељене пројекције представљају као чињенице".

"Да ли се тиме покушава заметнути кавга на десници, не знам, али као једна од изабраних предводница Националног окупљања нећу дозволити деобе на десници. У изборно одбацивање француско-немачке подвале за Косово и Метохију, идемо у две колоне, коалиција Заветника и Двери, и коалиција Новог ДСС и ПОКС-а, са истим принципима и нешто различитим стратегијама. То што неће бити само једне листе пре избора, не значи да неће бити јединственог става државотворних снага после избора - пре свега на тему одбране државе и одбацивања ултиматума као основног услова за постизборни расплет", наводи наша саговорница и додаје да медијске калкулације "рекла казала" нису предмет њихова пажње, те да су усмерени на изборне програме и велику борбу која их чека.

Лидер Двери Бошко Обрадовић каже за РТ Балкан да ће коалиције свакако бити - пре или после избора, "јер смо у досадашњим разговорима јединственог става да треба одбацити француско-немачки ултиматум о признању лажне државе 'Косово', који је Вучић прихватио у Бриселу". 

Додаје да је без обзира како се технички излази на изборе, а о томе се још разговара, "ова сарадња неупитна, као и до сада".

"Да нам је стало до ширег опозиционог сабирања државотворних и патриотских снага доказали смо формирањем Националног окупљања које чине Српски покрет Двери, Српска странка Заветници и група истакнутих српских интелектуалаца. Остајемо потпуно отворени за даље ширење Националног окупљања и укључење и других парламентарних и ванпарламентарних политичких странака, патриотских удружења и појединаца, о чему ћемо обавестити јавност у наредним данима", закључује Обрадовић.

Лидер Двери је накнадно на друштвеној мрежи Икс написао да је тај покрет "за једну колону патриотске опозиције базирану на сарадњи свих који су против француско-немачког споразума о признању лажне државе Косово и смени власти, која је то прихватила, на свим нивоима", али да ако из коалиције НАДА мисле да је боље да се иде на две листе, "то је друго".

Он је демантовао, како каже, разне измишљене вести које су се појавиле у медијима и на мрежама а које форсирају Вучић-Ђилас медијски монополи.

"Да нам је стало до ширег опозиционог сабирања државотворних и патриотских снага доказали смо формирањем Националног окупљања које чине Српски покрет Двери, Српска странка Заветници и група истакнутих српских интелектуалаца. Остајемо потпуно отворени за даље, али не зависи од нас", нагласио је он.

Обрадовић додаје да лично мисли да је боље да патриотска опозиција иде на једну изборну листу, али ако ДСС и ПОКС имају истраживања јавног мњења која говоре да ћемо у две колоне освојити више него у једној, не зна како да их разувери. "Сем да се надам да су у праву и да ће тако и бити."

Јовановић: Позиције су јасне, нису исте и легитимне су

Председник Новог ДСС-а Милош Јовановић рекао је за портал Нова.рс да је састанак протекао у доброј атмосфери, али да је коначни закључак да се иде у две колоне.

"Сложили смо се да се не слажемо око неких ствари. Овог пута ћемо изаћи у две колоне, али верујем да ће обе листе имати добар резултат. Позиције су јасне, нису исте и легитимне су. Грађани ће моћи да одлуче за кога ће гласати. Јасно је које су то две колоне. Са једне стране су Нови ДСС и ПОКС, док су са друге стране Заветници и Двери. Неке наше разлике су остале, како даље против овог режима, па смо донели одлуку да се иде у две колоне. Морам да кажем да ће грађани можда и имати бољи избор, а ми ћемо са свим овим странкама наставити добру сарадњу. Нема никакве драме, време је да причамо о програмима", поручио је Јовановић.

Подсетимо, портал Н1 је раније пренео да представници државотворне опозиције нису постигли договор о заједничком наступу на предстојећим изборима јер Стефан Стаменковски из странке Заветници, наводно, није дозволио да документ буде потписан.

Према документу у који је Н1 имао увид, била је предвиђена могућност "техничке сарадње" са прозападном опозицијом на републичком нивоу. Остаје неразјашњено да ли је ова ставка била камен спотицања за склапање договора између актера државотворне опозиције. 

image