Србија и Балкан

Нова кривична пријава против Додика: Адвокат тврди да је изазивао националну и верску мржњу

Адвокат Мирнес Ајановић нагласио је да за ово кривично дело председнику Српске прети казна од три године затвора
Нова кривична пријава против Додика: Адвокат тврди да је изазивао националну и верску мржњуwww.globallookpress.com © Nedim Grabovica/Xinhua

Против председника Републике Српске Милорада Додика поднета је кривична пријава, а по наредби Тужилаштва БиХ саслушани су припадници СИПА-е у својству сведока, односно подносиоца пријаве.

Додик је пријављен због своје изјаве од 14.9.2022. године, о томе да наводно хришћанска и муслиманска заједница у БиХ не могу заједно живети, те изјаве од 19.9.2022. године да "са муслиманима не можемо имати заједничке школе, заједничке уџбенике".

Адвокат Мирнес Ајановић сматра да је Додик, делујући као изабрани званичник, тада члан Председништва БиХ, јавно изазивао и распиривао националну и верску мржњу и уносио раздор и нетрпељивост међу конститутивним народима и осталима у БиХ.

За то кривично дело прописана је казна затвора од најмање три године чланом 145а Кривичног закона БиХ.

Ајановић је у сведочењу изнео и нове чињенице. Он је нарочито истакао исказивање упорности председника Републике Српске у извршењу кривичног дела са циљем рушења територијалног интегритета и суверенитета Босне и Херцеговине.

image