Србија и Балкан

Адвокат познат Србима спрема поступак против Шмита: "Све што ради, ради нелегално"

Анђело Фиоре Тартаља покреће поступак против Шмита, а добио је више стотина пресуда у корист италијанских војника Кфора који су оболели након мисије на КиМ од последица осиромашеног уранијума. Помаже и грађанима Србије који су поднели појединачне тужбе против НАТО-а
Адвокат познат Србима спрема поступак против Шмита: "Све што ради, ради нелегално"www.globallookpress.com © Virginie Lefour

Против високог представника у БиХ Кристијана Шмита убрзо ће бити покренут судски поступак, јер "све што ради, ради илегално", најавио је италијански адвокат Анђело Фјоре Тартаља. 

Тартаља је након конференције за новинаре у Бањалуци, где је одржан састанак о здравственим и еколошким последицама НАТО бомбардовања Републике Српске осиромашеним уранијумом, рекао да је тема била и председник Републике Српске, као и судски поступак који се води против њега.

"Председник Српске је предмет многих напада и то само зато што води једну демократску политику и брине о грађанима своје земље. Додик је истовремено одличан председник и особа. Моје виђење је апсолутно објективно и ово је разлог због чега желим да га браним", казао је Тартаља.

Истакао је да не може да открије стратегије одбране везане за поступак који ће покренути.

"Планирамо да покренемо поступак пред европским судовима против Кристијана Шмита, али разлог зашто учествујем у свему овоме је зато што је господин Шмит све што ради, ради илегално. Прво желим да учиним, па ћу образложити стратегију", навео је Тартаља, пренела је РТРС.

Анђело Фиоре Тартаља добио је више стотина пресуда у корист италијанских војника Кфора који су оболели након мисије на КиМ због осиромашеног уранијума, а део је тима адвоката који су поднели прву појединачну тужбу против НАТО-а у Србији.

Председник Народне скупштине Српске Ненад Стевандић каже да је Тартаља један од најпознатијих и најугледнијих адвоката из Рима, али и из целе Италије.

"Тартаља у Српској борави два дана и можемо најавити нове сусрете", истакао је Стевандић.

image