Србија и Балкан

Фон дер Лајен у Сарајеву: Отвара се простор за проширење, Западни Балкан приоритет

Шефица Европске комисије састала се са члановима Председништва БиХ
Фон дер Лајен у Сарајеву: Отвара се простор за проширење, Западни Балкан приоритет© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен завршила је посету Србији, а одмах затим отпутовала у Сарајево, где се по доласку састала са члановима Председништва БиХ.

Фон дер Лајенова је, како је открила Жељка Цвијановић, српска чланица Председништва, поручила да се у оквиру нових геополитичких околности отвара простор за проширење ЕУ и да су приоритет земље Западног Балкана.

"Близу смо политичке одлуке у оквиру које се отвара процес преговора БиХ и ЕУ", каже Цвијановић, а преноси РТРС.

Српска представница је, како каже, шефици Европске комисије указала на заинтересованост Републике Српске да се спроведе договорено.

"У разговору сам нагласила да то често не видим код наших партнера у Сарајеву. Сматрам да за разлику од мојих колега, пре свега бошњачких политичара, који мисле да стабилност БиХ зависи од високих представника, да стабилност ипак зависи од сарадње БиХ и ЕУ на партнерским основама. С друге стране желим да видим праве партнере, а то јесте ЕУ", каже Цвијановићева.

Она је код председнице Европске комисије приметила  "да постоји другачије расположење него што је постојало раније".

"Разговарали смо и о неким новим геополитичким околностима. Отвара се простор за проширење ЕУ, а то је значајна промена политичког курса у односу на претходни сазив Европске комисије, који је говорио да такве ствари нису изводљиве. Једна од важних порука било је питање новог програма економског раста, који је дизајнирала ЕУ, а у оквиру којег се отварају могућности за наше компаније и грађане да у томе учествују", објаснила је Цвијановић.

Она је Фон дер Лајеновој објаснила да је сметња европском путу то што "један појединац био високи представник или не, може да замењује рад парламената, а и рад влада и Савета министара".

Шефица Европске комисије се у Сарајеву срела и са председавајућом Савета минисара БиХ Борјаном Кришто (ХДЗ) која је оценила да је данашња посета председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен БиХ врло значајан корак на путу ка Европској унији.

"Овај долазак нам је прилика и да се представи раст Европске уније за земље из региона. То је битно за све нас у БиХ, мислим да сви треба да искористимо прилику да направимо један значајан искорак. Уистину, морамо направити значајан искорак раста на свим пољима, у свим сегментима живота. Од инфраструктуре до слободе кретања роба и услуга", каже Кришто.

Додаје и да је са Фон дер Лајеновом разговарала о томе шта је Савет министара урадио у последњих десет месеци на путу ка ЕУ.

"Свесни смо да се БиХ налази на путу пред извештајем који треба да буде објављен 8. новембра. Извештај који ће бити направљен на основу онога што смо направили до сада. Мислим да ћемо бити охрабрени отварањем преговарачког процеса. Добијање кандидатског статуса је пуно допринело. Желим да истакнем и да је помоћ коју имамо од европских институција немерљива", указала је Кришто.

Фон дер Лајен је, иначе, у уторак допутовала у Србију где се састала са председником Александром Вучићем и премијерком Аном Брнабић, са којима је разговарала о бројним питањима, пре свега о политичкој ситуацији у региону, али и о реформама, које би требало и да се спроведу, и евроинтеграцијама. На аеродром ју је испратила председница Владе.

Током четвородневне посете Западном Балкану она је претходно посетила Скопље, Приштину, Подгорицу.

image