Србија и Балкан

Фон дер Лајен: Црна Гора сада треба да буде потпуно фокусирана на процес приступања ЕУ

Фон дер Лајен је честитала на стопроцентном усаглашавању Црне Горе са безбедносном и спољном политиком Брисела
Фон дер Лајен: Црна Гора сада треба да буде потпуно фокусирана на процес приступања ЕУ© Tanjug/AP/Risto Bozovic

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је данас у Подгорици да Црна Гора сада треба да буде потпуно фокусирана на процес приступања Европској унији, што је посао који, како је навела, треба да заврше заједно.

Фон дер Лајен је на заједничкој конференцији за новинаре са председником Црне Горе Јаковом Милатовићем рекла да зна колико су грађани Црне Горе посвећени приступању ЕУ и истакла да јој је драго што ће им помоћи да се то оствари.

Поновила је да је Црна Гора већ дуго земља која је највише напредовала на путу ка ЕУ, те истакла да јој је драго што је званична Подгорица одлучна да одржи ту позицију.

Честитала је на стопроцентном усаглашавању Црне Горе са безбедносном и спољном политиком Брисела и додала да је са Милатовићем разговарала и о томе да треба приближити привреде ЕУ и Црне Горе.

Истакла је да Црна Гора има потенцијал да буде велики снабдевач електричне енергије у региону и да заједничко регионално тржиште има велики потенцијал, те да, ако се то оствари, може увећати БДП региона за 10 одсто.

"То треба да искористите", поручила је Фон дер Лајен.

Указала је да су, ако се отвори заједничко тржиште, за то потребне реформе и да ће Црна Гора морати да оствари резултате у тим реформама.

"На пример, за Црну Гору је то унапређење пословног окружења, дигитална транзиција, модернизација енергетског сектора. Ако то урадимо како треба и отворимо наше привреде, моћи ћемо да удвостручимо ваше привреде за 10 година. Овај потенцијал је ту и треба искористити прилику", рекла је Фон дер Лајен.

image