Србија и Балкан

Павићевић: Избор Мандића стабилизација идеја некадашње парламентарне већине

Учвршћивање ових идеја је почело након ванредних парламентарних избора у Црној Гори, рекао је политиколог
Павићевић: Избор Мандића стабилизација идеја некадашње парламентарне већине© Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic

Именовање лидера Нове српске демократије Андрије Мандића за председника Скупштине Црне Горе је знак да ће доћи до процеса стабилизације идеја које су биле део идеологије странака које су чиниле парламентарну већину након 30. августа 2020. године, оценио је политиколог Владимир Павићевић.

Он је рекао да је учвршћивање ових идеја почело након ванредних парламентарних избора одржаних 11. јуна у Црној Гори, а да је претходне три године слабио је утицај ДПС-а.

"Када говоримо о утицају на бирачко тело, сви актери победе су ојачали у поређењу са утицајем ДПС-а, на чијем је челу донедавно био некадашњи председник Црне Горе Мило Ђукановић ", рекао је Павићевић за Танјуг.

Павићевић је рекао да му је жао што у новој црногорској влади коју води председник Покрета Европа Сад Милојко Спајић нема лидера грађанског покрета УРА Дритана Абазовића.

"Абазовић је највећи херој процеса развлашћивања бившег председника Црне Горе Мила Ђукановића и ДПС-а, на чијем челу је био. Управо је Дритан политичка личност која је донела ту превагу на ову страну, и он је у том смислу био веома важан", рекао је Павићевић и оценио да је Абазовић покренуо највећу борбу против мафије у историји Црне Горе.

Политиколог се осврнуо и на ванредне парламентарне и локалне изборе који ће се одржати у Србији 17. децембра.

"Приметио сам да је неко опште расположење међу политичким актерима да желе на изборе", рекао је Павићевић.

image