Србија и Балкан

Одлука Нове српске демократије: Андрија Мандић кандидат за председника Скупштине ЦГ

Седница Скупштина Црне Горе, на којој ће се бирати ново руководство и конституисати нова парламентарна већина, могла би да буде одржана 24. октобра
Одлука Нове српске демократије: Андрија Мандић кандидат за председника Скупштине ЦГ© Milan Maricic/ATAImages

Главни одбор Нове српске демократије (НСД) једногласно је подржао политички споразум о формирању нове 44. владе и подржао лидера странке Андрију Мандића као кандидата за председника Скупштине Црне Горе.

Седница Скупштина Црне Горе на којој ће се бирати ново руководство и конституисати нова парламентарна већина могла би да буде одржана 24. октобра, потврђено је порталу РТЦГ.

Једна од опција је да истог дана буду изабрани и председник и већина потпредседника парламента. Седницом би до избора председника требало да председава Милан Лекић, најстарији посланик.

Планирана су и потпредседничка места за још три политичка субјекта нове власти и једно потпредседничко место из реда парламентарне опозиције.

Према Споразуму о формирању нове власти место председника Скупштине припада Новој српској демократији.

Након што се конституише скупштинска већина и изабере ново руководство Парламента, на дневни ред би могао доћи и избор нове владе чији би премијер био актуелни мандатар Милојко Спајић.

Покрет Европа сад одредио је своје кандидате за места министара, а до краја дана требало би да до краја дана изгласа састав и програм будуће владе.

Раније је најављено да ће будућу владу чинити, поред Покрета Европа сад, Демократска Црна Гора, Социјалистичка народна партија и коалиција албанских партија Албански форум.

Према ранијем договору, мањинску подршку будућој влади даће коалиција ЗБЦГ из чијих редова ће бити председник Скупштине.

Нова влада требало би, уз премијера, да има заменика премијера, четири потпредседника и 18 министарстава, а на челу Скупштине Црне Горе био би лидер Нове српске демократије Андрија Мандић.

image