Србија и Балкан

Пeндаровски брани Раму: Курти га је можда увредио

Током посете Тетову и Чаиру Курти је назван премијером свих Албанаца, што је увреда за Раму
Пeндаровски брани Раму: Курти га је можда увредиоwww.globallookpress.com © Thomas Trutschel/PHOTOTHEK

Куртијева посета Тетову и Чаиру у Скопљу поводом преименовања једне улице по имену Адема Демаћија искоришћена је да се "игра на карту 'велике Албаније", каже председник Северне Македоније Стево Пaндаровски у интервјуу за албанску телевизију "Сења" и додаје да је премијер Албаније Еди Рама можда био увређен том посетом.

"Била је мапа 'велике Албаније', а други елемент који ме је збунио је Касами, који је снимио видео на којем је рекао – добродошли у главни град Албанаца, обраћајући се Куртију, као да је премијер Албанаца, што је увреда за Раму. Мислим да не треба да користимо овакву националистичку реторику", рекао је Пендаровски.

Говорећи о дешавањима на северу "Косова", додао је да он у спољној политици, као председник, има одговорност.

"По мом мишљењу, македонска држава је реаговала на дешавања на Косову", додао је Пендаровски.

Он је рекао да су осећања македонског народа специфична према Србији, што је, према његовим речима, везано за њихов дуг заједнички живот у Југославији.

"Тачно је да неки политички субјекти покушавају да рециклирају понашање југословенских власти у последњој деценији. Успешно смо имитирали Милошевића и његову политику према Албанцима, јер је наратив био да само силом може да победи Албанце. После 1991, променио се наратив, а затим и после Охридског споразума. Бојим се да неки људи са импулсима бивше Југославије мисле да је то једини начин да Албанци буду дисциплиновани и да се солидарише са српским светом. Мислим да би требало да коначно применимо теорију председника Глигорова – да нам је и у овим стварима потребна дистанца", рекао је Пендаровски.

Продуктивност "Отвореног Балкана" била би много већа када би се укључиле све земље региона.

Када је реч о "Отвореном Балкану", Пендаровски је рекао да је поручио да ако у иницијативу нису укључене све земље, јер се тада не може остварити прекогранична сарадња.

"Продуктивност би била пет пута већа да су све државе региона чланице", рекао је Пендаровски.

image