Србија и Балкан

Гујон: Куртијева посета Тетову кршење свих споразма и норми

Курти шири своју идеологију о "великој Албанији" и забрињава што међународна заједница ћути о свему, каже Данијела Вујичић
Гујон: Куртијева посета Тетову кршење свих споразма и норми© TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ nr

Директор Управе за сарадњу са Србима у региону Арно Гујон каже да га забрињава то што нема никаквих реакција на иступе и спровођење плана уништења Срба, те да је Куртијева посета Тетову, уз истицање заставе "велике Албаније", доказ о кршењу свих споразума и норми, преноси "Пинк".

"Када Аљбин Курти све оно изговори у Тетову и када људи исцртавају симболе какве су исцртавали, то је доказ о кршењу свих споразума и норми", каже Гујон и додаје да то може да дестабилизује цео регион.

"Знамо шта раде, како се односе према Србима и свим осталим мањинама. Грци и Македонци, надам се, схватају ове поруке. За Црну Гору сам сигуран да схватају. То је велики проблем који може да дестабилизује све", додао је он.

Гујон наводи да треба да се вратимо на почетак и питање зашто Срби нису учествовали на изборима на КиМ.

"Прво треба да се реше проблеми, имамо прво ЗСО. Па онда слобода говора, слобода кретања, хапшења и пребијења Срба. То се дозвољава, а то нигде у Европи нема", оцењује Гујон.

Посланица са КиМ у Скупштини Србије Данијела Вујичић истиче да Курти нема намеру да стане у својој идеји о стварању "велике Албаније", а да највише забрињава чињеница да нико не реагује на све што ради.

"Он шири своју идеологију о 'великој Албанији'. Забрињава што међународна заједница ћути о свему. Све време они ћуте, да ли њих интересује 'велика Албанија' не знамо, али они њих подржавају. И кореографија, глорификација лидера ОВК, музеј који су планирали да отворе на 'Косову', још 2020. године у експозеу је Курти тражио да поднесе тужбу за геноцид који је Србија починила на КиМ", казала је Вујичић.

Како је додала, међународна заједница је прећутала изборе 'за избор лажних градоначелника', а амерички амбасадор Џефри Ховенијер је рекао да они спроводе техничку, а не политичку одлуку, што је произвело низ проблема за Србе.

"Куртијева влада иде из скандала у скандал. Њихов циљ је етнички чисто 'Косово'", поручила је Вујичић.

image