Србија и Балкан

Бошњачко национално веће жели заједнички наступ бошњачких партија на децембарским изборима

СДА Санџака и Странка правде и помирења одазвале су се позиву Бошњачког националног већа како би разговарали о наступу на предстојећим изборима 17. децембра 2023. године, јавља "Данас"
Бошњачко национално веће жели заједнички наступ бошњачких партија на децембарским изборима© ATA Images

Позиву Бошњачког националног већа (БНВ) да се разговара о формирању јединствене листе за предстојеће парламентарне и локалне изборе, одазвали су се СДА Санџака и Странка правде и помирења (СПП).

Председница БНВ, Мисала Праменковић, пре три дана, је позвала све бошњачке партије, да на предстојећим изборима, наступе уједињени и на једној изборној листи, јер би то "допринело очувању сваког бошњачког гласа".

Поручила је да Бошњацима "у овом моменту, није потребно цепање бошњачког гласачког тела, није потребно слабљење капацитета, већ је потребно да се ујединимо, да покажемо одговорност, спремност и отвореност за заједничку сарадњу".

Њен позив уважиле су партије, које чине већину у бошњачком националном савету, СПП и СДА Санџака.

Како је саопштено, после састанка, Бошњачко национално веће се нада да ће "бошњачке политичке странке постићи споразум о заједничком деловању и да ће то довести до констрктивних реултата".

"Бошњачко национално веће је послало снажну подршку о важности заједничке акције у политичком процесу, посебно пред долазеће изборе. Надамо се, да ће бошњачке политичке партије препознати предност сарадње и радити заједно за добробит Бошњака у Санџаку", рекла је Праменковић након разговора са представницима СПП и СДА Санџака.

Партија Сулејмана Угљанина, саопштила је, да је на састанку "изразила спремност за наступ свих бошњачких политичких субјеката на заједничкој листи, са циљем формирања санџачког посланичког клуба и стабилних санџачких већина у санџачким општинама".

Заједничко за ове две партије је, што локалну власт предводе у поједној општини, где је бошњачко становништво већинско. СПП је на власти у општиниСјеница, а СДА Санџака у тутинској општини. У остале четири локалне заједнице су у опозицији.

image