Србија и Балкан

Амбасада: Држављани Србије могу да гласају у Црној Гори на изборима 17. децембра

Српски држављани подносе захтев за гласање у иностранству преко дипломатског представништва до поноћи 25. новембра
Амбасада: Држављани Србије могу да гласају у Црној Гори на изборима 17. децембра© Ivica Veselinov/ATAImages

Амбасада Србије у Подгорици обавестила је српске држављане да могу да гласају у Црној Гори на изборима који су у Србији расписани за 17. децембар.

"Држављани Србије са бирачким правом подносе захтев за гласање у иностранству преко дипломатског представништва пет дана пред закључивања Јединственог бирачког списка (ЈБС), односно до поноћи 25. новембра 2023. године. Након наведеног времена захтеви неће моћи да се процесуирају кроз систем, па скрећемо пажњу да је неопходно да се захтев поднесе благовремено, односно што раније", наводи се у саопштењу Амбасаде.

Држављани Србије могу на основу ЈМБГ и броја пасоша или личне карте електронски да провере да ли су уписани у ЈБС преко сајта Министарства државне управе и локалне самоуправе.

"Лице које је држављанин Србије и има пребивалиште у Србији а није уписано у ЈБС, неопходно је да поднесе и захтев за упис у ЈБС, како би исти био обрађен у оквиру система ЈБС. Пошто захтев буде решен, односно надлежни орган донесе решење о упису у ЈБС, онда се обрађује и захтев за гласање у иностранству", наводи се у саопштењу Амбасаде.

Захтев за упис у ЈБС се може поднети и директно преко потрала еУправе уколико лице има налог на порталу еУправе и истом приступа квалификованим електронским сетрификатом или путем мобилне апликације ЦонсентИД.

"Уз захтев за гласање у иностранству прилаже се копија важеће личне карте или пасоша. Уколико је лична карта са чипом, пожељно је да подносилац захтева приложи копију очитане личне карте, уколико је поседује. То је од значаја због увида у адресу пребивалишта лица које подноси захтев", стоји у саопштењу објављеном на сајту Амбасаде.

Све додатне информације могу се добити телефоном у Амбасади Србије у Подгорици: +382 20 667-305 или +382 20 667-565.

image