Србија и Балкан

РТ Балкан истражује: Највеће рударске несреће у Србији

Најтежа рударска несрећа у нашој земљи догодила се 17. новембра 1989. године у Алексиначким рудницима када је страдала цела прва смена - 90 рудара
РТ Балкан истражује: Највеће рударске несреће у Србији© M.M./ATAImages

У Зајечару ће у понедељак бити дан жалости због данашње трагичне погибије двојице рудара у руднику лигнита "Лубница" у Грљану. Истог дана инспектори за рударство дошли су на место несреће како би утврдили како је дошло до хаварије током сепарације угља и смрти рудара.

Трагедија у руднику код Зајечара поново је подсетила на то због чега је овај посао не само један од најтежих, већ и најризичнијих. Тешке рударске несреће у Србији односиле су на десетине живота, остављале бројне породице и без најмилијих, али и без њиховог "хлеба са седам кора".

Најтежа рударска несрећа у нашој земљи догодила се 17. новембра 1989. године у Алексиначким рудницима када је страдала цела прва смена - 90 рудара. У подне тог дана, догодио се пожар у северном ревиру на дубини од 700 метара. Као узрок несреће наводи се пожар који су изазвали вариоци приликом нестручног уклањања једне шине апаратом за аутогено заваривање.

Извлачење тела погинулих рудара трајало је 25 дана, спасилачки тимови дошли су из целе тадашње Југославије, а акција извлачења тела страдалих морала је у неколико наврата да буде и прекинута због опасности по спасиоце. Након ове трагедије, Алексиначки рудници, у којима је тада радило око хиљаду људи, затворени су. Било је то средином пролећа 1990. године.

У овом руднику, шест година раније догодила се још једна велика несрећа у којој је страдало 35 запослених. Тада је због пораста метана у јами дошло до самозапаљења и експлозије. Несрећа се догодила 3. јуна 1983. у јами "Морава" и у њој су страдали рудари и готово цело руководство рудника, директори и инжењери који су боравили у јами вршећи последњу контролу новог система за модернији и ефикаснији ископ угља. 

Цела смена страдала је и у руднику "Рембас" у јами Стрмостен у Ресавици 1984. године. Приликом квара на електричној мрежи дошло је до застоја у раду вентилације. Животе је изгубило 34 рудара - цела преподневна смена.

Једна од највећих несрећа у руднику мрког угља "Соко" у Сокобањи догодила се 1998. године када је страдало 29 радника.

Отровни гасови изазвали су стравичну експлозију у којој је од топлотног и механичког удара страдало десет рудара, док је 19 умрло од гушења јер није било довољно кисеоника. Несреће су се овде догађале и раније: 1974. године у експлозији метана погинуло је 15 рудара, а годину дана касније њих пет. 

У овом руднику трагедија се догодила и 1. априла 2022. године када је дошло до неконтролисаног излива метана унутар копа. Осам рудара је погинуло, а њих 18 је повређено. Међу настрадалима, шесторица њих су били из Алексинца, један из Сокобање и један из Врања. 

image