Србија и Балкан

Ескобар разочаран новом црногорском владом: Смета му "странка која не одражава западне вредности"

Нова црногорска влада, на челу са премијером Милојком Спајићем, изабрана је у уторак уз подршку коалиције "За будућност Црне Горе" (ЗБЦГ) коју предводе лидери бившег Демократског фронта (ДФ)
Ескобар разочаран новом црногорском владом: Смета му "странка која не одражава западне вредности"Getty © Anna Moneymaker

Сједињене Америчке Државе желе да сарађују са новом црногорском владом, али су разочаране што је у њу укључена политичка странка која не одражава западне вредности, рекао је заменик помоћника америчког државног секретара Габријел Ескобар.

Ескобар је у интервјуу за македонски сервис "Гласа Америке", у којем је коментарисао низ регионалних питања, рекао да Вашингтон поздравља формирање нове владе у Црној Гори.

"Црна Гора није имала владу дуго времена. Желимо да радимо са Владом Црне Горе, да осигурамо да ће наставити да напредују на европском путу. Разочарани смо због укључивања политичке странке која не одражава западне вредности. Али, наравно, Црна Гора је важан савезник у региону и наставићемо да радимо са њом", рекао је Ескобар приликом одговора на питање да ли нова црногорска влада има америчку подршку, с обзиром на то да је бивши Демократски фронт, којег Вашингтон сматра анти-западним, део нове владајуће коалиције.

Нова црногорска влада, на челу са премијером Милојком Спајићем, изабрана је у уторак уз подршку коалиције "За будућност Црне Горе" (ЗБЦГ) коју предводе лидери бившег Демократског фронта (ДФ).

Један од лидера, Андрија Мандић, изабран је за новог председника парламента. Званичници Стејт департмента су претходно више пута наводили да ЗБЦГ не сматрају партнером.

Амбасада САД у Подгорици саопштила је по формирању владе да би она требало да буде одговорна према властитим зацртаним циљевима, пуноправном чланству Црне Горе у Европској унији, активном и кредибилном чланству у НАТО савезу, унапређењу добросуседских односа и јачању улоге државе у мултилатералним организацијама.

У саопштењу је такође указано на забринутост да би странке, које не подржавају те циљеве, могле спречити напредак Црне Горе.

image