Србија и Балкан

Шта се очекује од 44. Владе Црне Горе: Попис, виши животни стандард и бољи односи са Србијом

Потпредседник општине Никшић и функционер СНП-а Зоран Томић каже за РТ Балкан да је најважније испунити предизборна обећања, јер ће то допринети високом степену поверења грађана у институције државе
Шта се очекује од 44. Владе Црне Горе: Попис, виши животни стандард и бољи односи са Србијом© TANJUG/ VLADA CRNE GORE/ B. ČUPIĆ

Побољшање животног стандарда, одржавање пописа, али и исправљање историјске неправде у односима са Србијом приоритетни су задаци новоизабране Владе Црне Горе, указују саговорници РТ Балкан. 

Зоран Томић функционер СНП-а, чија странка учествује у новоизабраној Влади Црне Горе, каже за РТ Балкан да је најважније испунити предизборна обећања. 

"Очекујем да 44. Влада Црне Горе испуни грађанима све оно што су политичке партије обећале током предизборне кампање. Грађанима је најважније испунити обећања везана за побољшање животног стандарда, односно повећање плата и пензија", истиче Томић.

Уз побољшање животног стандарда у врху листе приоритета, према речима нашег саговорника су и ЕУ интеграције, али и бољи односи са Србијом.

"Очекујем да наставимо преговоре са ЕУ, испуњавање свих обавеза, како би постали наредна чланица ЕУ. Са друге стране, веома је важно градити добре односе са суседима, нарочито са Србијом, са којом су у једном моменту били нарушени", наводи Томић, додајући:

"Такође је веома битно да влада спроведе попис који је требало да се одржи од 1. до 15. новембра, али је договором парламентарне већине померен за месец дана."

Томић верује да ће испуњењем предизборних обећања бити изграђен високи степен поверења грађана у институције државе.

С друге стране, лидер Слободне Црне Горе Владислав Дајковић оценио је нову ситуацију описом из народне пословице: "Где ти много обећавају, малу торбу понеси".

"Видео сам експозе мандатара, сада већ премијера Спајића, има много добрих ствари. Међутим, нисам сигуран и није ми јасно на који начин ћемо доћи до просечне плате од 1.000 евра, ако знамо да Црна Гора нема готово никакву производњу, ни пољопривредне потенцијале, а живимо од туризма који је протеклих година претрпео губитке, што због короне, и због санкција Русији које никоме ништа добро нису донеле у Црној Гори", указује Дајковић.

Радује га, међутим, што је део нове власти српска коалиција "За будућност Црне Горе", најпре на позицији председника парламента је Андрија Мандић, а онда и у одређеним ресорима који би требало да попуне места у влади након годину дана. 

"Не очекујем Бог зна какво скретање са евроатлантског курса. Не очекујем ни да ће се Црна Гора кроз рад ове владе вратити себи и својим коренима, али надам се да бар неће бити антисрпска као што је била у прошлости", наводи Дајковић истичући:

"Ми не тражимо да Црна Гора буде само српска земља, али ако је већ црногорска, бошњачка, хрватска, албанска нека буде и српска, јер овде живи више од 30 одсто грађана српске националности, којима су овде и корени и куће и огњишта. Мислим да је време за исправљање свих историјских неправди које је српски народ претрпео последњих 30 година."

Када су у питању предизборна обећања као и попис становништва - нећемо дуго чекати, јер ће 44. Влада Црне Горе имати прилику већ у децембру да покаже да ли су људи од речи. Исправљање неправди, као што је повлачење признања тзв. Косова, мораће, ипак, да сачека неку нову гарнитуру, јер програм ове владе не одступа много од ранијег спољнополитичког курса Црне Горе.

image