Хаг: Специјализовани суд одредио притвор једном од вођа бивше ОВК Иснију Киљају

Судија је закључио да постоји основана сумња да је Киљај починио кривична дела против спровођења правде

Специјализовани суд тзв. Косова са седиштем у Хагу, одредио је притвор бившем градоначелнику општине Малишево и једном од некадашњих вођа тзв. ОВК Иснију Киљају, кога је 3. новембра ухапсила Еулекс полиција, после чега је пребачен у Хаг.

Судија је закључио да постоји основана сумња да је Киљај починио кривична дела против спровођења правде, укључујући ометање службених лица у вршењу службених дужности и да постоје оправдани разлози за сумњу да постоји ризик од бекства Киљаја.

Постоје оправдани разлози за сумњу и да ће он уништити, прикрити, променити или кривотворити доказе или ометати ток кривичног поступка утицајем на сведоке, жртве или саучеснике, као и да ће поновити кривично дело, наведено је у саопштењу Специјализованих већа.

Налог за хапшење Киљаја издао је Специјализовани тужилац за кривична дела против спровођења правде, укључујући ометање службених лица у вршењу службених дужности и повреду тајности поступка.

Специјализовано тужилаштво тзв. Косова са седиштем у Хагу саопштило је 4. новембра да су у кући Киљаја током претреса пронађени поверљиви материјали, који су у директној вези са сведоцима и судским поступком пред Специјализованим већима, а које Киљај није био овлашћен да поседује.

У Хагу је у току суђење бившим вођама тзв. ОВК Хашиму Тачију, Кадрију Весељију, Реџепу Сељимију и Јакупу Краснићију, које је почело 3. априла, а у Приштини су од 30. октобра до 1. новембра извршени претреси кућа четворице некадашњих Тачијевих саветника.

Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи оптужени су за прогон на политичкој и етничкој основи, затварање, незаконито хапшење и притварање, друге нехумане поступке, окрутно поступање, присилни нестанак, мучење и убиства. Та кривична дела квалификована су као злочини против човечности и ратни злочини.