Србија и Балкан

Тужилаштво "Косова" у Хагу: У кући вође тзв. ОВК пронађени поверљиви материјали

Тужилац Мет Халинг изјавио је да докази показују да је Киљај одговоран за више кривичних дела, између осталог ометање службеног лица у вршењу службене дужности и повреду тајности поступка
Тужилаштво "Косова" у Хагу: У кући вође тзв. ОВК пронађени поверљиви материјалиGetty © Photo by Pierre Crom/Getty Images

Специјализовано тужилаштво тзв. Косова са седиштем у Хагу саопштило је да су у кући бившег градоначелника Малишева и једног од некадашњих вођа тзв. Ослободилачке војске Косова (ОВК) Иснија Киљаја, коме се суди пред Специјализованим већима тзв. Косова у Хагу, пронађени поверљиви материјали који су у директној вези са сведоцима и судским поступком пред Специјализованим већима, а које Киљај није био овлашћен да поседује.

Тужилац Мет Халинг навео је да је претрес куће Киљаја обављен 2. новембра и да су пронађени поверљиви материјали у вези са сведоцима, а чије поседовање представља кршење кривичног поступка, објавила је Коха.

Халинг је истакао да тужилаштво оправдано верује да би тај материјал био употребљен да би се "ометао ток правде и утицало на судски процес", те да докази показују да је Киљај одговоран за више кривичних дела, између осталог ометање службеног лица у вршењу службене дужности и повреду тајности поступка.

На почетку рочишта судија Николас Гију питао је Киљаја да ли су поштована сва његова права приликом хапшења, што је осумњичени потврдио.

Киљаја је у петак, 3. 11, ухапсила Канцеларија специјализованог тужиоца и истог дана је пребачен у просторије Специјализованих већа тзв. Косова у Хагу.

Специјализовано тужилаштво саопштило је тада да је спречавање спровођења правде крајње озбиљно дело и најавило да ће наставити да истражује и кривично гони свакога ко је укључен у такве случајеве, и оне који застрашују или ометају сведоке или пружају финансијску или другу подршку таквим кривичним делима.

image