Србија и Балкан

Курти одбацује могућност формирања Заједнице српских општина, жели изборе

Премијер тзв. Косова Аљбин Курти изјавио је да морају бити одржани избори у четири српске општине на северу Косова и да формирање Заједнице српских општина није у складу са уставом тзв. Косова
Курти одбацује могућност формирања Заједнице српских општина, жели избореwww.globallookpress.com © Panoramic

Премијер привремених приштинских власти Аљбин Курти изјавио је да Приштина неће дозволити вакуум на северу Косова и Метохије. Он је напоменуо да избори морају бити одржани у четири српске општине на северу покрајине, одбацивши могућност формирања Заједнице српских општина, преноси Танјуг.

"Прошле године сам дошао на власт а моји претходници су потписали тај документ са истим људима који су данас још увек на власти у Србији. Зашто тада нису формирали ЗСО?", питао је Курти, додајући да Заједница српских општина није у сагласности са уставом тзв. Косова.

"Основа устава 'Косова' је мултиетничност, а захтеви са таквом аутономијом не долазе од већинског српског становништва, већ од Београда који жели да компензује губитке које је Србија претпела током рата у време владавине Слободана Милошевића, мада то није изводљиво", истакао је Курти.

Он у изјави за агенцију АПА напоменуо да се места која су остала празна након повлачења Срба из тзв. косовских институција, морају хитно попунити, као и да се неће чекати њихов повратак.

"За места четири градоначелника на северу 'Косова' мораћемо да организујемо нове изборе", навео је Курти и додао да, када су у питању места десет посланика Српске листе, њихова места треба да попуне други.

"Ако они неће мораћемо да наставимо са другим партнерима", поручио је премијер привремених приштинских власти.

Он је напоменуо да пре свега морају бити замењени полицајци, како би се, према његовим речима, осигурала владавина права и безбедност за све грађане.

Курти тврди да иза протеста на северу покрајине стоји само "једна екстремистичка мањина међу Србима", истакавши да је велика већина, од 90 одсто косовских Срба, променила регистарске таблице и да до сада није било ни једног инцидента или жалбе на 1.500 опомена које су издате власницима аутомобила са српским таблицама.

Напоменуо је да је уверен да ће се у наредне две године постићи дијалог између Београда и Приштине и да ће доћи до нормализације односа.

"Веома сам оптимистичан зато што је са председником САД Џоом Бајденом у Вашингтону и немачким канцеларом Олафом Шолцем у Берлину створена добра прилика да се постигне договор", закључио је Курти.

image