Србија и Балкан

Курти: Војска 'Косова' је наша главна дужност и пројекат

"Косовски" премијер се захвалио својим савезницима на помоћи у изградњи оружаних снага, које су супротне Резолуцији 1244
Курти: Војска 'Косова' је наша главна дужност и пројекатwww.globallookpress.com © Panoramic/Keystone Press Agency

Премијер самопроглашеног "Косова" Аљбин Курти рекао је данас да је војска Косова задатак и главни пројекат његове "државе", преноси "Коха".

Курти се на Фејсбуку огласио поводом полагања заклетве 311 нових регрута "Косовских безбедносних снага", паравојске коју је Приштина формирала уз помоћ земаља чланица НАТО.

"Војска је наша главна дужност и пројекат", насловио је Курти објаву уз фотографије паравојске.

Он се захвалио савезничким земљама због помоћи у модернизацији и обуци паравојске тзв. Косова.

"Наша војска се јача и развија да би се обезбедио и одржао мир, демократија и напредак. Захвални смо својим партнерима, пријатељским и савезничким земљама за сву подршку у модернизацији и обуци КБС", написао је Курти.

На Косову и Метохији се, уз помоћ већине земаља НАТО, формира локална "војска" под контолом привремених приштинских институција. Ово је, према међународном праву паравојска, будући да формирање оружаних снага тзв. Косова представља грубо кршње Резолуције 1244 СБ УН.   

У Резолуцији 1244, у члану 4 пише да се потврђује да ће након повлачења југословенског и српског војног и полицијског особља бити дозвољено договореном броју да се врати на Косово како би обављали функције у складу са Анексом 2 овог документа. Истовремено у тачки 9 наводи се између осталог и демилитаризовање војске такозваног Косова и других наоружаних група Албанаца.

image