Србија и Балкан

Брнабић: Стипендије за научнике који ће се бавити истраживањем геноцида над Србима

Премијерка је рекла да је Влада Србије подржала Музеј жртава геноцида у запошљавању додатних кадрова
Брнабић: Стипендије за научнике који ће се бавити истраживањем геноцида над Србима© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Председница Владе Србије Ана Брнабић отворила је данас Међународну научну конференцију "80 година појма геноцид - Студија случаја: Геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ" и том приликом истакла да ће Влада наставити да подржава Музеј жртава геноцида.

Навела је да се запрепастила када је прочитала колико мало је протеклих деценија на универзитетима у Србији и на читавом пост-југословенском простору одбрањено доктората у вези са Јасеновцом, као и колико је научно-истраживачких пројеката реализовано на теме Јасеновца и страдања цивила у Другом светском рату.

"То нуди поражавајућу историјску слику и мислим да је то оно где наша наука стварно треба да се пробуди и како год буде потребно да држава томе помогне, да ли кроз научне стипендије, да ли кроз другачију врсту подршке, хајде да разговарамо о томе у будућности и да понудимо стипендије да додатно мотивишемо научнике, истраживаче, студенте", рекла је премијерка.

Она је предложила да Србија понуди стипендије како би се људи на факултету озбиљније бавили том темом.

Премијерка је рекла да је држава уложила новац за обнову некадашњег логора на Сајмишту, да је обновљено спомен подручје у Крушевцу, као и да су започети интензивни радови на обнови гробља стрељаних у Краљеву. Нагласила је и да Београд и Ниш данас коначно имају улице јасеновачких жртава.

Брнабићева је истакла да је посебно поносна на то што је влада Музеју жртава геноцида на старање поверила спомен подручје Јајинци, да је подржала Музеј у запошљавању додатних кадрова и да је његов буџет удвостручен.

Она је изразила жељу да ће следећа конференција бити одржана у просторијама Музеја жртва геноцида у спомен подручју Јајинци.

Грађанима су се, поред премијерке, обратили и директор Музеја жртава геноцида Дејан Ристић, као и епископ пакрачко-славонски Јован.

image