Србија и Балкан

Први пут организовано: Сто ђака и професора из Србије путује у Јасеновац

Биће то прекретница у нашој образовној пракси и неговању културе сећања засноване на знању, наводе у Музеју жртава геноцида
Први пут организовано: Сто ђака и професора из Србије путује у Јасеновац© Stefan Tomasevic/ATAImages

Стотину ученика и професора Осме београдске гимназије и Земунске гимназије 26. октобра посетиће Јасеновац. После више деценија, биће то прва организована студијска посета српских ђака и наставника највећем губилишту Срба у целокупној српској националној историји.

Биће то прекретница у нашој образовној пракси и неговању културе сећања засноване на знању.

Ово ће бити прва организована група ђака из Србије која одлази у Јасеновац након 1995. године, а посетиће и Пакрац, открива за "Политику" Дејан Ристић, директор Музеја жртава геноцида.

"У Јасеновцу ће обићи спомен-подручје, манастир посвећен рођењу Светог Јована Крститеља, аутентичне логорске објекте који су сад у процесу реконструкције захваљујући Епархији пакрачко-славонској. У Пакрацу ће посетити Владичански двор, Саборну цркву, музејски депо, примиће их епископ пакрачко-славонски Јован, а у манастиру Јасеновац мати Серафима, игуманија са сестринством", каже Ристић.

Музеј жртава геноцида предложио је програм студијског путовања. Фондација музеја сноси све трошкове пута, пише "Политика".

Фактички, матична музејска установа Србије одговорна за неговање културе сећања на жртве геноцида почињеног у Другом светском рату води ђаке на образовни излет да науче више о жртвама машинерије смрти НДХ, одају им почаст, продубе саосећање и пробуде свест да се такве трагедије никада никоме не смеју поновити.

Задатак Осме и Земунске гимназије, које иначе дуги низ година сарађују с Музејом жртава геноцида, био је да одаберу ђаке који ће ићи на ово једнодневно путовање и постарају се да све буде у складу с просветним прописима.

То, између осталог, значи и да сви ученици имају потписану сагласност родитеља, а школе и обавезно одобрење ресорног министарства, јер ово није екскурзија.

Од десет одељења матураната, колико има Осма београдска, свега један аутобус ученика, и то оних које су по одличном знању историје одабрали професори, ићи ће у Јасеновац, појаснила је Ирена Брајевић директорка ове школе.

Одлазак на место страдања ратних жртава није за све ђаке, неки то једноставно не могу да поднесу, потврдила је она.

"Срамота је што деценијама ниједна школска група из Србије није организовано ишла у Јасеновац. Жеља нам је да ово путовање буде угледан пример за друге школе у Србији, а да за нашу постане традиција, каже Брајевићева.

С гимназијалцима Осме путоваће и њихов професор историје Александар Марков, који не крије да посету Јасеновцу сви ишчекују с нестрпљењем.

"Ни као гимназијалац ни као студент нисам имао прилику да одем у студијску посету Јасеновцу. Ово је одлично за матуранте. Предност смо дали ђацима који су све претходне три школске године имали петице из историје. Одабрали смо око 40 ученика. Одушевљени су што могу да иду, али имамо и једно дете које родитељи нису пустили, вероватно зато што су забринути. Ипак, већина има поверење да ће све бити у реду. Лично не видим разлог да нешто не буде како треба", наглашава Марков.

Евентуална бојазан да би путовања школских група из Србије у Јасеновац могла да се носе одређени ризик није основана, сматра и Дејан Ристић. Наводи да ђаци из Републике Српске одлазе у Јасеновац без икаквих проблема, да историчари Музеја жртава геноцида тамо иду бар једном месечно и да ризичних ситуација није било.

"Драго нам је да смо омогућили одлазак наших ђака на прво школско едукативно путовање у иностранство и то управо у Јасеновац. Ово је изузетно важан корак ка истинском неговању културе сећања кроз знање. Може професор да буде најбољи у учионици, али уколико ђацима предаје на историјском локалитету, онда је то пун доживљај. Мислим да ће бити дирљиво. Није се ништа слично догодило деценијама", подсећа Ристић.

Он припада генерацијама некадашњих ђака за које су школске посете Јасеновцу биле уобичајене, а с једне такве, каже, сећа се да су у кино-сали ученицима пуштали тескобни документарац са експлицитним сценама насиља. Уверава да тога сада сигурно неће бити, јер је програм као и садржај овог путовања брижљиво прилагођен узрасту ученика.

"Првој организованој школској посети Јасеновцу радујемо се колико можете да се радујете обиласку једног таквог локалитета, а знате да ће 28 година од окончања рата у Хрватској ово бити први ђаци из Србије који одлазе баш у Јасеновац, није да само свраћају ту у пролазу. На пут крећу два аутобуса у којима ће бити по један кустос из нашег музеја, доктор наука, историчар. И то из млађе генерације, да ђацима буду пријемчивији, да то не буде неко од нас матораца па да им досадимо. Наше младе колеге говориће деци и у току пута а и на локалитетима, наравно, заједно са домаћинима", појашњава Ристић.

image