Србија и Балкан

Фон дер Лајен: У интересу Приштине је да усвоји нацрт ЗСО

Приштина мора да удвостручи напоре како би дијалог био успешан, поручује Оливер Вархељи
Фон дер Лајен: У интересу Приштине је да усвоји нацрт ЗСОwww.globallookpress.com © Pavlo Bahmut

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је данас да је у интересу Приштине спровођење нацрта статута ЗСО и да би то био велики искорак, док је европски комесар за проширење Оливер Вархељи истакао да Приштина мора да удвостручи своје напоре, како би дијалог са Београдом био успешан.

Она је то рекла након представљања извештаја ЕК о проширењу, на питање албанског новинара шта је са захтевом тзв. Косова за приступање.

"За Косово је важно да постоји јасан циљ учлањивања и то да буде јасно шта од Косова очекујемо, а то је спровођење нацрта статута ЗСО. То би био велики искорак, то је у интересу Косова. Ако погледамо Косово и Србију важно нам је да свакој земљи дамо могућност да се приближи ЕУ. Подстицај је много позитивнији и питање је шта сте ви урадили да се приближите ЕУ", рекла је она.

Европски комесар за проширење Оливер Вархељи рекао је да постоји захтев Приштине да се придружи ЕУ и да је он у Европском савету.

"Савет још није затражио мишљење од ЕК. Ми смо спремни да га дамо. Наш утисак је да када је Косово у питању европски пут се остварује путем дијалога. Косово мора да удвостручи напоре да дијалог буде успешан", истакао је Вархељи.

image