Свет

Фон дер Лајен: Украјина направила "изванредан корак" ка пријему у ЕУ

Председница Европске комисије истакла да је Украјина постигла напредак на бројним пољима означавајући посебно правосудне реформе Кијева
Фон дер Лајен: Украјина направила "изванредан корак" ка пријему у ЕУwww.globallookpress.com © AP Photo/Efrem Lukatsky

Председница Европске комисија Урсула фон дер Лајен рекла је данас да је Украјина направила "изванредан напредак" ка пријему у Европску унију, неколико дана уочи кључног извештаја о апликацији Кијева за чланство.

Она је истакла да је Украјина постигла напредак на бројним пољима, означавајући посебно правосудне реформе Кијева.

"Направили сте изузетан напредак. Знам да сте у процесу испуњавања великих реформи. Уверена сам да Украјина може постигне свој амбициозни циљ о преласку на следећу фазу у приступу", рекла је Фон дер Лајен на заједничкој конференцији за председником Украјине Владимиром Зеленским, пренео је "Гардијан".

Процена ЕУ је заказана за среду и очекује се да се каже колико далеко је Украјина напредовала на бројним економским, правним и осталим критеријумима како би се отворио пут ка разговорима о приступу европском блоку у децембру.

ЕУ је већ проследила 83 милијарди долара као ратну помоћ Украјинцима и планира да пошаље још три милиона евра, додала је Фон дер Лајен.

Зеленски је одговорио да је украјинска влада "већ имплементирала све кораке неопходне да се испуне услови за пријем у ЕУ" и обећао да ће наставити са реформама.

Он је посебно нагласио напоре да се сузбије корупција, повећа транспарентност и смањи утицај олигарха на економију. 

image