Србија и Балкан

Руски универзитет за ђаке Србије: Недеља математике, физике и компјутерских наука

У програму којим ће бити представљена савремена достигнућа и приближено проучавање природних наука, учествоваће више од 200 српских средњошколаца
Руски универзитет за ђаке Србије: Недеља математике, физике и компјутерских наука

Професори Мињинског универзитета из Нижњег Новгорода одржаће у новембру низ курсева за ђаке средњих школа Србије који уче руски језик у оквиру пројекта "Руска недеља математике, физике и компјутерских наука."

Пројекат је организован о трошку Росотрудничества (Федералне агенције за послове Заједнице независних држава, сународника који живе у иностранству и за међународну хуманитарну сарадњу), и пружиће прилику руским научницима да одрже предавања српским ђацима у водећим образовним установама из Алексинца, Новог Сада, Ниша и Шапца.

Ректор Мињинског универзитета Виктор Сдобњаков је појаснио да је циљ пројекта представљање достигнућа руске науке и могућности студирања у Русији.

"Сада се у Русији скреће велика пажња на развој смерова за природне науке, на универзитетима се отварају све модерније лабораторије, које омогућују да се студенти посвете науци и да постигну врхунске резултате. На нашем педагошком универзитету на савременим платформама Технопарка и Кванторијума учимо наставнике да ангажују децу у изучавање свог предмета, да га предају лако и интересантно", каже Сдобњаков.

Он додаје да у оквиру ове посете планирају да за више од 200 ђака и професора из за сада нове земље-партнера Србије, прикажу могућности руског образовања и упознају их са савременим технологијама које се активно развијају у Русији.

"Наравно, у томе постоји и веома битна компонента професионалне оријентације: Мињински универзитет предлаже актуелне наставне програме из техничких смерова, те смо спремни и да примимо студенте из Србије, и да обезбедимо за педагоге курсеве стручног усавршавања", рекао је Виктор Сдобњаков.

Програм "Руске недеље математике, физике и компјутерских наука" је планиран тако да путем интерактивног приступа српски ђаци могу да се упуте у начин изучавања наведених природних наука у руској просвети.

Предавања ће бити организована 13. новембра у Гимназији "Јован Јовановић Змај" у Новом Саду, 14. новембра у Шабачкој гимназији, 15. новембра у Алексиначкој гимназији и 16. новембра у Гимназији "Светозар Марковић" у Нишу.

image