Србија и Балкан

Бањалука сме - одржана конференција у организацији руског фонда под ЕУ санкцијама

Фонд чије је седиште у Москви основао је пре 13 година Дмитриј Медведев, а од јула 2022. на листи је санкционисаних организација у ЕУ
Бањалука сме - одржана конференција у организацији руског фонда под ЕУ санкцијама© MFA Russia/via Globallookpress.com

Глобални дијалог могуће је успоставити искључиво уз поштовање међународног права, територијалног интегритета и суверенитета свих држава, истакнуто је на међународном скупу "Балкански дијалог", који се, у организацији у ЕУ санкционисаног руског Фонда за јавну дипломатију "Александар Горчаков", одржава у Бањалуци.

Забрану деловања Фонда ван Русије тражили су 2022. представници украјинског, белоруског, чешког, словачког, литванског, америчког, британског и антипутиновског руског цивилног друштва и академске заједнице, додаје овај медиј, подсећајући да је канцеларија Фонда у Кијеву затворена 2015.године.

На скупу у Бањалуци говорили су извршни директор Фонда за подршку јавне дипломатије "Горчаков" Леонид Драчевски, руски амбасадор у БиХ Игор Калабухов, ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин, декан Факултет безбедносних наука Универзитета у Бањалуци Предраг Ћеранић.

"БиХ је највећи експермент САД и Запада", поручио је на конференцији министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир, који је додао да је дијалог могућ, ако га западне силе не посматрају као деоимперијалистичког пројекта. Извор свих проблема у БиХ је што, како каже, главни субјекти овог простора нису сами одлучивали о својој судбини, већ су то други чинили уместо њих.

Амбасадор Калабухов рекао је да у БиХ утицај страних фактора доводи до неспоразума, и да је потребан унутрашњи дијалог за шта се залаже и Русија, као један од гараната Дејтонског споразума, али и председник Републике Српске Милорад Додик.

Академик Српске академије наука и уметности и Академије наука и уметности Републике Српске Јелена Гускова рекла је да је дијалог балканских земаља потребан због постојеће ситуације у свету и да ће Русија победити, а ЕУ нестати.

"Република Српска треба да издржи притиске још пар месеци, док се то не деси. Република Српска је јака, снажна, упорна, не да своје и не узима туђе",истакла је Гускова, а пренела РТРС.

Она је нагласила да ће балканске земље имати заједнички интерес за удруживање у различитим областима, с циљем напретка и то без диктата западних земаља.

У оквиру скупа одржана је и панел-дискусија "Дејтонски споразум данас. Поглед изнутра и из Русије", на којој се обратио и министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран који је поручио да се може говорити о континуитету узурпације дејтонских, уставних, договорених принципа која је ишла у правцу нарушавања уставноправне снаге и позиције Републике Српске. Врхунац одузимања надлежности је, како оцењује, судски поступак против председника Милорада Додика.

Директор Центра за хуманитарно право и борбу против тероризма Џевад Галијашевић рекао је да је дијалог у БиХ и на Балкану потребан ако се узму у обзир постојећи политички процеси, али да је, како каже, Дејтонски мировни споразум алиби да БиХ и даље буде колонија.

image