Србија и Балкан

Цвијановић: За разлику од Шмита, ја имам легитимитет

Кристијан Шмит није именован резолуцијом Савета безбедности УН, а мене је народ изабрао на демократским изборима, поручила је српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић
Цвијановић: За разлику од Шмита, ја имам легитимитет© M.M./ATAImages

Српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да, за разлику од Кристијана Шмита, она има легитимитет, јер ју је народ изабрао на демократским изборима.

Шмит је, гостујући на РТРС-у, између осталог, рекао да је Цвијановићева била на седници Савета безбедности УН и да је требало да се рукују, али да је напустила салу док је он подносио извештај.

Цвијановићева и данас подсећа да Шмит није именован резолуцијом Савета безбедности УН-а.

Поручује да је деловање Шмита погубно за БиХ и све док постоји ОХР, земља неће напредовати.

"Мене је изабрао народ и иза мене постоје и легитимитет и легалитет. Прошла сам кроз демократску процедуру. Шмит је рекао да ја добро не читам. Ја одлично читам, он не", изјавила је Цвијановић.

Она је додала да зна шта пише у Анексу 10 Дејтонског мировног споразума и каква је улога Савета безбедности када је у питању именовање високог представника.

"Знајући добро да читам, знам да он није прошао ту процедуру", истакла је Цвијановићева.

На седници Савета безбедности УН српски члан председништва БиХ напустила је заседање када је Кристијан Шмит добио реч.

Шмит се пожалио да га српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић није уопште констатовала на седници и додао да жели да разговара и са председником Републике Српске, али да овај неће ни да чује за њега.

image