Србија и Балкан

Нешић: Шмита ћемо третирати као и сваког другог мигранта, под условом да поштује наше законе

Министар сигурности БиХ Ненад Нешић је поручио да за Кристијана Шмита важе закони ове земље као за све остале странце
Нешић: Шмита ћемо третирати као и сваког другог мигранта, под условом да поштује наше законе© Antonio Ahel/ATAImages

Кристијан Шмит увек може да затражи азил У Босни и Херцеговини, уколико се не осећа безбедно у Немачкој. Пред законом су исти илегални мигранти из Сирије, Авганистана, Ирака и Немачке, указао је министар сигурности БиХ Ненад Нешић, па ће Шмита тако и третирати, преноси "Аваз".

С обзиром на то да Кристијану Шмиту никако не полази за руком да покаже резолуцију Савета безбедности УН и докаже да је у БиХ у складу с Анексом 10 Дејтонског мировног споразума, Нешић је поручио да за Шмита важе закони ове земље као за све остале странце.

Нешић је ово поручио коментаришући изјаву високог представника Кристијана Шмита да министар безбедности треба да води рачуна и о његовој сигурности, као и да "треба да престане са играма и да ради свој посао".

"Посао министра сигурности је да захтева поштовање Закона о странцима и Закона о пребивалишту и боравишту. Уколико се Кристијан Шмит не осећа сигурно у Немачкој, увек може да нам се обрати и затражи азил'", указао је Нешић, додајући:

"Његов захтев биће размотрен и верујем да ће му азил бити одобрен уколико прихвати да поштује законе ове земље. Наравно, и надлежне агенције морају донети процену да ли је опасан по безбедност БиХ."

Још једном је поручио Шмиту да је посао министра сигурности да ради у складу са законима земље, а не вољом било којег мигранта.

"Замислите шта би се десило када би сваки илегални мигрант пожелио да овде буде самооктроисани владар. Пред законом су сви мигранти исти, без обзира да ли су са истока или запада", констатовао је Нешић, саопштено је из Министарства сигурности БиХ.

image