Србија и Балкан

Србија и тзв. Косово остаће без фондова из "Плана раста" ако не напредују у дијалогу

Шест милијарди евра, од којих су четири милијарде кредити и капитална улагања, Београд и Приштина моћи ће да добију тек ако испуне све своје обавезе из Споразума о путу нормализације, наводи се у документу Европске комисије
Србија и тзв. Косово остаће без фондова из "Плана раста" ако не напредују у дијалогу© FOTO TANJUG/ STR

Србија и тзв. Косово неће моћи да користе средства из "Плана раста" уколико не напредују у дијалогу о нормализацији односа, наводи се у документу који је објавила Европска комисија.

"План раста" је Европска комисија објавила 8. новембра. Има за циљ економски развој за земље региона, подсећа Радио слободна Европа.

У оквиру плана предвиђа се велики пакет финансијске помоћи од шест милијарди евра за период 2024-2027. године.

Према плану, до две милијарде евра од овог износа би ишло у облику бесповратне помоћи, а преосталих четири милијарде у виду повољних кредита или капиталних улагања.

Да би имале корист од фондова, земље требају испунити и одређене предуслове како би користиле ова финансијска средства.

Спомиње се поштовање ефикасних демократских механизама, укључујући вишепартијски парламентарни систем, владавину права, те гарантовање поштовања људских права, укључујући права припадника мањина.

Док се ови предуслови односе за све земље Западног Балкана, "Косово" и Србија имају додатне критеријуме.

"Још један предуслов биће да се Србија и 'Косово' конструктивно ангажују на нормализацији својих односа у циљу потпуног спровођења свих својих обавеза које произилазе из Споразума о путу нормализације и његовог Анекса за имплементацију, као и свих претходних споразума о дијалогу и ангажовања у преговорима о Свеобухватном споразуму о нормализацији односа", наводи се у "Плану раста".

Према речима једног неименованог званичника, то практично значи да "ни једна од ових земаља неће моћи да користи финансијска средства ако оне не напредују у нормализацији".

image