Србија и Балкан

Амбасадор САД у БиХ прети: Не желимо да видимо те људе на јавним позицијама

Желимо просперитетну, мирну БиХ унутар евроатлантских институција, то су наши интереси, поновио је више пута током интервјуа за Фену амерички амбасадор Мајкл Марфи
Амбасадор САД у БиХ прети: Не желимо да видимо те људе на јавним позицијамаwww.globallookpress.com © © Haris Memija

Желели бисмо да видимо да неки лидер политичке странке посвећен борби против корупције и каже да је то његова посвећеност, да неће стављати људе који су под санкцијама у лидерство или на чело неке политичке странке, каже амерички амбасадор Мајкл Марфи у интервјуу за Фену. Он је додао и да САД желе да виде да је БиХ "чврсто усидрена у евроатлантске институције: НАТО и Европску унију".

Како каже, у идеалном свету, локални актери, агенције за спровођење закона, тужилаштва, судови, требало би да те појединце позивају на одговорност. 

"То не значи да нећемо деловати кад сматрамо да је то примерено. И врло јасно указујемо, када делујемо, шта је мотивисало наше деловање. Не желимо да видимо те људе на јавним позицијама. Желели бисмо да видимо да неки лидер политичке странке посвећен борби против корупције и каже да је то његова посвећеност, да неће стављати људе који су под санкцијама у лидерство или на чело неке политичке странке, као што је СДА урадила недавно", рекао је Марфи.

Одговарајући на питање о изјавама Милорада Додика, он је навео да сваки политичар, свака странка треба да очекује да ће САД наставити да раде на постизању циљева које је истакао и који су "заједнички нама и грађанима ове земље и треба да очекују да САД реагују уколико примете да нашим интересима и ови циљевима прете чланови политичке класе или институција".

"Санкције су један начин на који појединце или пословне субјекте држимо одговорним за антидејтонско и антидемократско понашање. Ми ћемо то наставити да користимо", поручио је Марфи.

Амбасадор је рекао и да је БиХ већ део евроатлантске заједнице земаља и то стотинама година, јер има заједничку историју и културу са Европом и трансатлантским простором, преноси сарајевско "Ослобођење".

"Подржавамо јачање институција које требају одвести земљу тамо. Рецимо Оружане снаге БиХ, правосуђе, агенције које су кључне за спровођење закона. Радимо на томе да помогнемо у борби против корупције, која је озбиљан проблем у БиХ и претња је демократији и економском просперитету земље, као и њеној стабилности", навео је Марфи.

На усидравању у евроатлантске институције, како каже амерички дипломата, у Амбасади САД у Босни и Херцеговини раде свакодневно и додаје: "ми смо ваш најјачи партнер". 

Упитан о сукобима у Украјини и Гази и томе колико они могу утицати на стање у БиХ, Марфи је рекао да то треба да буде порука лидерима у БиХ да имају сопствене проблеме и изазове овде и да треба да се фокусирају на њихово решавање.

"Има много изазова у БиХ - од аутократије која се све више намеће у Републици Српској, настојања да се одузму основне слободе и права људима, затим ужасних напада, опет из Републике Српске, на Дејтонски мировни споразум. Потом имате изазове који су повезани са корупцијом који се морају решити и који утичу на целу земљу", каже Марфи.

Говорећи о "малигном руском утицају у БиХ и региону", амбасадор Марфи каже да нема сумње да такав утицај постоји не само у региону већ и шире, глобално.

"Мислим да је загрљај господина Додика са господином Путином, након те варварске инвазије, нешто неморално и кратковидно", сматра амерички амбасадор.

Наглашава да интереси Русије, што се тиче БиХ, једноставно доводе до невоља, проблема и подела.

Марфи каже да су циљеви Сједињених Држава мултиетнички карактер, суверенитет и територијални интегритет БиХ.

"Желимо просперитетну, мирну БиХ унутар евроатлантских институција. То су наши интереси", рекао је амерички дипломата.

image