Србија и Балкан

Додиков саветник америчком амбасадору Марфију: Пустите нас да живимо нормално

Уместо да нас пусте да као читав свет живимо нормално у својој земљи и гледамо своја посла, упорно нас терају да се вртимо у ирационалној агенди, указује саветник Милорада Додика Бранислав Окука
Додиков саветник америчком амбасадору Марфију: Пустите нас да живимо нормалноGetty © Sean Gallup

Саветник председника Републике Српске Бранислав Окука изјавио је да амерички амбасадор Мајкл Марфи жели да оствари потпуно управљање Босном и Херцеговином и постави интересе и ставове САД изнад интереса и ставова конститутивних народа у БиХ.

"Својим најновијим оглашавањем Марфи изгледа жели да поручи домаћој јавности да он БиХ поштује и воли више него било који од њених конститутивних народа", рекао је Окука у интервјуу Срни, преноси РТРС.

На питање како разуме Марфијеву поруку коју је недавно послао у јавност да америчке политике у БиХ "нису ни антисрпске, ни антибошњачке, а ни антихрватске" и да су "Сједињене Државе одлучно и нескривено пробосанскохерцеговачке", Окука је рекао ако је то тако онда је потпуно јасно одакле сви проблем у БиХ.

"Уместо да нас пусте да као сав остали свет живимо нормално у својој земљи и гледамо своја посла, упорно нас терају да се вртимо у неком страном програму, некој ирационалној агенди, за коју ниједан од домаћих народа са потребном сигурношћу не зна ни где ће ни како ће завршити", нагласио је Додиков саветник, додајући:

"Да будемо рационални, јасно је шта нам амерички амбасадор поручује. Он жели да оствари потпуно управљање над овом земљом и цитираном поруком легитимише интересе и ставове САД изнад интереса и ставова контитутивних народа у БиХ. То није прихватљиво уколико је БиХ суверена земља и равноправна чланица међународне заједнице."

На констатацију Срне да амбасадор Марфи замера председнику Републике Милораду Додику недавну изјаву у којој поручује да уколико дође до геополитичких престројавања интереса великих сила и нових договора о Балкану и остатку Европе, да српски народ треба да наступа са заједничке позиције и са захтевом да му се коначно омогући да се организује у једној политичкој заједници и да то назива "непромишљененим изјавама" које позивају на рушење државних граница на Западном Балкану, Окука је одговорио да Република Српска доследно поштује све што је потписала, поготово Дејтонски мировни споразум.

"Када је реч о границама треба рећи да је амбасадор Марфи у праву када каже да границе заиста постоје, али није Република Српска та која их не поштује. Када ми кажемо 'граница постоји' онда фактори из Федерације БиХ кажу да граница не постоји. Ако је тако, онда нисмо ми они који прецртавају постојеће границе или цртају нове", истакао је Окука.

Он додаје да изјава председника Додика има "само један и то врло егзактан значај".

"Њоме се поручује да уколико дође до тога да неко настави да прогони српски народ, као што је то чињено током деведесетих, или као што се то и данас чини на Косову и Метохији, да је онда потпуно легитимно да се српски народ заједничким снагама брани од тога и да као коначно решење представи идеју о томе да је сигуран и перспективан само у јединственој државној заједници", указао је Окука.

image