Србија и Балкан

Ана Брнабић и Јово Бакић: Да ли се спрема постизборни хаос?

Професор Јово Бакић каже да би одговор народа на изборну крађу морао да буде устанак
Ана Брнабић и Јово Бакић: Да ли се спрема постизборни хаос?© FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ/bs

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је да опозиција има две врсте кампање за изборе, од којих је једна блаћење породице председника Србије Александра Вучића, "што је невиђено у политичкој историји".

Друга врста кампање је, како је навела, припрема за "протесте, хаос и демонстрације", јер ће опозиција тврдити да су избори покрадени.

И заиста, иако ће грађани Србије на гласање тек за нешто више од месец дана, професор Филозофског факултета у Београду Јово Бакић за "Данас" је рекао да актуелна власт неће мирним путем признати евентуални изборни пораз, али и да је немогуће да она буде смењена на изборима.

"То је немогуће, али је битно да се њихов легитимитет окрњи и да видимо ко ће и да ли ће неко из опозиције сарађивати с режимом. Режимска опозиција је веома рђава. Непоменик (Александар Вучић) је своје људе убацио у поједине опозиционе странке, а многи су и склони продаји", оценио је Бакић.

Упитан да ли постоји опасност да власт промени изборну вољу грађана, Бакић је казао да "овај режим милом неће препустити власт".

"Једина логика због које се излази на изборе је да се што више разголити природа режима", сматра Бакић.

На питање како би опозиција требало да реагује ако се 17. децембра открије изборна крађа, Бакић је рекао да би одговор народа на изборну крађу морао да буде устанак.

"Нема никакве дилеме да би у том случају морало да се крене у озбиљно супростављање режиму на улици. Мислим да је то неминовно јер је режим криминализован од врха до дна. Криминалци свакако неће предати власт мирним путем јер знају да ће ићи у затвор. Прибојавам се да би под кишобраном великих сила могло да дође до некаквог трулог компромиса између режима и режимске опозиције у коме би грађани извукли дебљи крај", нагласио је Бакић.

Брнабић је, иначе, раније данас поручила да се власт суочава са оптужбама да убацује фантомске гласаче, а да се у појединим медијима води кампања на основу лажне вести.

Народни посланик Ђорђе Микетић саопштио је раније да је са своје адресе уочи избора одјавио непознату особу и дао упутства како и други грађани то могу да ураде.

Премијерка Србије је, међутим, казала да је припаднике МУП-а "замолила да изврше ванредну контролу" по овом питању.

"Они су утврдили да власник стана, дакле не господин Микетић, дана 6. новембра, јесте поднео захтев за пасивизацију адресе. Утврђено је да осим лица наведених у захтеву, а то су они који ту живе, нема других лица. Толико о томе да су одјавили неког ко није био на адреси", објаснила је Брнабић.

Она је рекла и да су објављивани истоветни текстови у појединим медијима пред изборе 2022. и сада, и да се води иста кампања о фалсификовању бирачких спискова од избора до избора.

image