Србија и Балкан

Брнабић: Бруталне лажи о томе да се фалсификује бирачки списак

Иста кампања води се од избора до избора о томе да се фалсификују бирачки спискови, иако су они лако проверљиви и стално се ажурирају, рекла је премијерка Србије
Брнабић: Бруталне лажи о томе да се фалсификује бирачки списак© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Поново се суочавамо са оптужбама да убацујемо фантомске гласаче, води се кампања у појединим медијима и то на основу вести која је лаж, рекла је новинарима председница Владе Србије Ана Брнабић.

"Фокус им је на Београду. Мирослав Алексић каже да дневно убацујемо између 300 и 500 људи на бирачки списак, а све је кулминирало 6. новембра у тзв. случају Микетић", рекла је Брнабић.

Она је додала да смо у свим "тајкунским медијима", како их је назвала, могли да видимо да је господин Ђорђе Микетић одјавио непознату особу и дао упутства како да то урадите.

"Пошто се ради о народном посланику, као председница владе, када сам видела да је ђаво однео шалу, замолила сам припаднике МУП-а да изврше ванредну контролу. Они су утврдили да власник стана, дакле не господин Микетић, дана 6. новембра, јесте поднео захтев за пасивизацију адресе. Утврђено је да осим лица наведених у захтеву, а то су они који ту живе, нема других лица. Толико о томе да су одјавили неког ко није био на адреси", рекла је Брнабић.

Она је додала да је била у питању брутална лаж.

"У данима, након што је Микетић изашао с тим, Шолакови медији наставили су кампању. На основу вести која је лаж, настављају кампању о фалсификовању бирачких спискова. Никада нису проверили ову вест", истакла је Брнабић.

Она је рекла и да су објављивани истоветни текстови у појединим медијима пред изборе 2022. и сада, и да је иста кампања о фалсификовању бирачких спискова од избора до избора.

"У тој кампањи полазе од тога како је то изгледало до 2012, а до тада је свака локална самоуправа водила свој бирачки списак, све је било у папирима, није постојала никаква контрола. Од 2019. године повезујемо бирачки списак и матичне књиге, па се ако се неко венча аутоматски се мења презиме у бирачком списку, као и када неко премине, аутоматски се брише из списка", истакла је Брнабић.

Додала је да од 2021. на сајту Министарства државне управе и локалне самоуправе постоји бирачки писак по свакој локалној самоуправи, који се ажурира на свака три месеца до закључења бирачког списка, а након тога се омогућује увид по именима и презименима свих бирача.

"Да знају то, могли су од 2021. сваки дан да прате флуктуације и промене у броју у оквиру бирачког списка. Али они не знају, а ни медији који их подржавају то не знају", напоменула је Брнабић.

У броју бирача што се тиче територије Београда нема већих промена и нема флуктуација, додала је премијерка. Разлика у септембру 2023. у односу на 2014. невероватних 750 људи, то је разлика од 0,05 одсто.

"Толико о томе да убацујемо 300 до 500 људи дневно", рекла је Брнабић.

Премијерка је додала и да је то блаћење државе, како га је назвала.

"Знају да није истина, али блате сопствену државу. Циљ им је да крене хаос у Србији 18. децембра. Они у кампањи блате породицу председника Вучића, родитеље, мало дете", изјавила је Ана Брнабић.

image