Србија и Балкан

Сви београдски судови у блокади: Отежано намирују финансијске обавезе, неки у минусу пет година

Блокада значи да судови све обавезе и судске трошкове отежано и са кашњењем намирују, због чега расту затезне камате, а самим тим се увећавају и дуговања
Сви београдски судови у блокади: Отежано намирују финансијске обавезе, неки у минусу пет година© Pogiba Aleksandra

Рачуни свих београдских судова, као највећих у земљи, јуче су били блокирани. Већина је у "недозвољеном минусу" неколико месеци, а неки су једва спојили по неколико дана у плусу. Подаци Народне банке Србије показују да има и оних који нису били "позитивни" дословце ниједан дан од почетка године!

То, конкретно, значи да судови све обавезе и судске трошкове отежано и са кашњењем намирују, због чега расту затезне камате, а самим тим се увећавају и дуговања. "Новости" пишу да се некада у току дана деси прилив новца, када се суд привремено одблокира и намири потраживања, али да до истека дана пристигли захтеви надмаше расположиву своту и да он опет упада у блокаду.

У највећем задужењу тренутно је Прекршајни суд. Са датумом 9. новембар 2023. његова блокада износи 128.098.997 динара. Подаци НБС показују да је у непрекидном минусу невероватних 1.827 дана, односно пет година! Следи Привредни суд, чији је износ блокаде јуче био 56.775.759 динара. У непрекидној блокади је, према подацима НБС, 843 дана, а у последњих пет година - 1.799 дана.

Рачун београдског првог основног суда је ове године био блокиран, с прекидима, 231 дан, а у последњих пет година 1.761 дан. Јучерашњи износ био је 575.333 динара.

Из Високог савета судства (ВСС) кажу да су ове блокаде у директној вези са трошковима судских поступака за које се у моменту планирања буџета не зна колико ће трајати, односно када ће се завршити.

"Рокови за плаћање трошкова поступка краћи су од рокова предвиђених Законом о роковима измирења новчаних обавеза у комерцијалним трансакцијама, што резултира бржим принудним извршењем на основу извршних права. Пре најновије измене, Закон о заштити права на суђење у разумном року је у поступцима стечаја, пред привредним судовима, изазвао огромне трошкове због исплате накнаде штете, где су рокови за добровољно плаћање посебно били кратки (осам дана). Зато су новчана обештећења махом извршавана са рачуна привредних судова преко принудне наплате", наводе у ВСС.

У ВСС се надају да ће законске измене и дужи рокови за наплату побољшати солвентност српског правосуђа.

"Новости" су се, позвавши се на Закон о доступности информација од јавног значаја, обратиле и најзадуженијем - Прекршајном, као и највећем - Првом основном суду.

Прекршајни суд је одговорио да им је рачун 27. октобра био блокиран за 117.333.553 динара због немогућности исплате трошкова прекршајних поступака на име ангажовања адвоката. Први основни суд је, међутим, одбио захтев новинара послат мејлом као "неуредан", јер нема електронски потпис, ни форму коју прописује Закон о општем управном поступку, иако, како подсећају "Новости", новинари нису странка у поступку.

image